In aceste vremuri in care petrecem in case o cantitate de timp fara precedent, unul din subiectele cele mai arzatoare din familie se refera la activitatile online pentru copii si scolari. Stim ca sunteti intr-o continua cautare de resurse pe care le puteti folosi impreuna cu cei mici, pentru a petrece timpul liber, pentru a invata lucruri noi si folositoare, pentru a explora in mod sigur optiunile online intr-un mod distractiv, captivant si educativ. Acum este un moment excelent pentru a incepe o conversatie cu intreaga familie despre cum folositi internetul si beneficiile lui. Tinerii, de exemplu, folosesc internetul pentru a socializa, a se juca impreuna sau a deveni creativi, a juca diverse sporturi sau a se ajuta reciproc. Cei mai mici sunt interesati, probabil, mai mult de acces la telefon, mouse, tastatura, canale de muzica pentru copii, continut distractiv potrivit varstei lor.

activitati online pentru copiiO privire atenta trebuie sa acordam si conceptului de competenta digitala, care se refera la abilitatile de selectie in tehnologia informatiei si comunicatiilor online. Este o forma de alfabetizarea digitala, de gandire si evaluare critica atunci cand alegem ce  tehnologii digitale sa utilizam. Este un subiect in responsabilitatea celor mari, de care trebuie sa fie constienti,  pe care ar trebui sa il stapaneasca si sa il transmita corect celor mai mici. De cele mai multe ori, preferintele copiilor si tinerilor de a-si petrece timpul online nu tin cont de aceste competente digitale. Nu coincid cu optiunile constructive, lucrative, utile disponibile online, cele care pun bazele unei invatari sanatoase, a unei deprinderi noi sau chiar a accesarii unui nou domeniu. . Asadar, haideti sa vedem care sunt cateva activitati online pentru copii si scolari, menite sa puna bazele unei invatari solide dar sa fie in acealsi timp si distractive pentru ei:

1

Incurajati copiii sa se familiarizeze cu mouse-ul si tastatura prin jocuri si aplicatii simple de tip Microsoft Paint sau https://www.keybr.com/. Telefoanele si tabletele sunt primele pe lista lor de device-uri preferate pentru ca sunt usor de utilizat, iar copiii invata foarte repede cum sa treaca de la o aplicatie la alta pentru a juca tot felul de jocuri sau pentru a vedea clipuri video. Dar ceea ce nu reusesc smartphone-urile si tabletele este sa ofere echilibrul si dezvoltarea totala a creierului. Acestea provin din crearea pasilor de invatare care incurajeaza utilizarea emisferei stanga si dreapta, care provine in principal din incrucisari fizice sau folosind ambele maini simultan. Este adevarat ca unele dintre aplicatii si jocuri pot oferi o experienta de invatare, cum ar fi recunoasterea numerelor, literelor si chiar exercitii de matematica. Dar nu indruma copiii sa foloseasca ambele maini sau sa treaca peste linia mediana a corpului, nu ii motiveaza la manualitate si miscari de finete si precizie. Tastatura si mouse-ul insa necesita ambele maini in ultilizare si astfel angajeaza creierul in coordonarea miscarii. O tastatura si un mouse utilizeaza cel putin 4 stiluri principale de invatare: miscarea fizica a mainilor, tactil, vizual si sonor. Toate acestea sunt foarte utile mai tarziu, cand copiii  vor avea nevoie sa-si coordoneze rapid miscarile, sa scrie si sa citeasca.

2

Inscrieti copiii la un workshop de programare potrivit varstei lor, exista si variante gratuite. Singura industrie care nu a fost influentata negativ de crizele economice este industria IT. Acest fapt incontestabil o face foarte dezirabila ca meserie pentru viitor, cu atat mai mult cu cat oricine poate invata programare, deci oricine isi poate construi o cariera tehnica de viitor. Workshopurile de programare pentru incepatori sunt in primul rand gandite pentru a demonstra cat de usor este sa transformam infamele ecrane - calculatorul, tableta si telefonul - in instrumente utile pentru viitorul lor educational si profesional.

Aveti de ales intre workshop-uri de programare in Scratch, pentru copii de 8-9 ani, in care invatam, in pasi simpli si prietenosi sa facem un joc digital de urmarire intre doua personaje indragite, catelusul si pisica.

Pentru segmentul 9-12 ani, puteti alege un curs gratuit de programare online in care replicam o secventa din faimosul joc Among Us, folosind platforma Scratch.

Pentru adolescentii cu varste de la 13 ani in sus. la workshopurile gatuite folosim programul Greenfoot pentru a invata despre bazele limbajului Java si programam impreuna primul nostru proiect in Java, un joc, folosind elemente vizuale, dar si programare in linie de cod. www.miciideveloperi.ro/curs-gratuit-programare-pentru-copii

3

O alta activitate de invatare prin joaca, potrivita copiilor din categoria de varsta 8-13 ani, sunt cursurile distractive si interactive cu Thunkable. Thunkable este o platforma care permite crearea de aplicatii mobile atat pentru IOS cat si pentru Android. Utilizatorii isi pot aduce rapid ideile la viata, invata sa programeze jocuri si aplicatii pentru mobil din confortul propriei locuinte, cu profesori tineri, instruiti sa identifice si sa stimuleze creativitatea si curiozitatea micilor nostri developeri.
La Academia Micilor Developeri ne jucam, insa DOAR JOCURILE PROGRAMATE DE NOI INSINE!

4

Urmariti impreuna tutoriale. "How to....", "Cum sa.....", sunt printre cele mai populare cautari ale copiilor pe Youtube. Propunere nostra pentru astazi, este sa ii invatam sa deseneze o fantoma sau alte personaje in Scratch.
Scratch este un limbaj de programare gratuit, bazat pe blocuri, creat de MIT Media Lab pentru copiii cu varsta de la 7 ani in sus. Distractia vine din faptul ca cei mici sunt aceia care creeaza personajele, le fac sa vorbeasca, danseaza, rad sau canta.

5

Copiii mai mari, de peste 14 ani, se pot inscrie la cursuri online care ii transforma in programatori juniori certificati Java. O serie de sedinte de curs care sunt gandite ca o joaca la inceput, ii pot indruma pe adolescenti inspre o pasiune si o optiune de cariera.  Acest nivel de performanta poate veni si cu recunoasterea internationala oferita de Oracle University, o reputata institutie din industria IT. Java ocupa locul 1 in topul celor mai utilizate limbaje de programare, iar programatorii Java sunt printre cei mai bine platiti developeri din lume.

6

Invatati impreuna mai multe despre siguranta pe internet, aspect de multe ori neglijat de parinti si educatori: https://oradenet.ro/. Lumea digitala este o vasta intindere de invatare si divertisment. Dar in aceasta lume digitala copiii sunt expusi la multe riscuri si de aceea va incurajam sa va faceti timp sa aprofundati subiectul. Hartuirea cibernetica, dependenta de tehnologie, continutul obscen si violent, escrocheria si furtul de date sunt neajunsuri cu care tehnologizarea vine la pachet. Problema consta in natura rapida si in continua evolutie a lumii digitale, unde regulile adecvate ale internetului si politicile de protectie a copiilor intarzie sa ajunga din urma. In plus, exista si decalajul din era digitala. Modul in care copiii folosesc tehnologia este foarte diferit de adulti. Acest decalaj face dificil pentru parinti si educatori sa inteleaga pe deplin riscurile si amenintarile cu care s-ar putea confrunta copiii online. Ca urmare, adultii se pot simti in imposibilitatea de a sfatui copiii cu privire la utilizarea sigura si responsabila a tehnologiilor digitale. De asemenea, acest decalaj da nastere la perspective diferite a ceea ce este considerat un comportament acceptabil.

7

Inscrieti-va la ateliere din mutiple domenii de activitate cu predare online, live, prin Zoom. Atelierele si cursurile reprezinta activitati online pentru copii, ele sunt oportunitati excelente de dezvoltare a cunostintelor care nu sunt pedate in programa scoala obligatorie. Platforme de invatare precum https://funschool.ro/ inspira invatarea prin alegerea subiectelor plecand de la interesele copiilor. Notiunile sunt livrate altfel, prin joc si experimentare, in cadrul claselor  online cu predare live. Formatul de clase online cu numar mic de participanti permite profesorilor o comunicare directa, deschisa cu copiii. Invatarea se face prin interactiune si comunicare, intr-o atmosfera joviala. Profesorii sunt chiar specialisti in domeniile lor de activitate, pasionati de subiectele pe care le predau, cu dorinta de a transmite copiilor curiozitate si interes pentru educatie continua.

activitati pentru copii

Timpul petrecut in fata calculatorului, telefonului si tabletei poate fi transformat, cu atentie din partea parintilor si educatorilor, intr-o sursa continua de educatie. "Tehnologia nu va inlocui profesorii extraordinari, dar tehnologia in mana profesorilor extraordinari va fi transformationala" - George Couros - profesor, autor, consultant in educatie.

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii