Programarea este o abilitate aproape indispensabila in ziua de astazi, iar invatarea unui limbaj de programare ar trebui sa fie obligatorie. Interesul tot mai mare al parintilor fata de cursurile de programare pentru copii arata ca acestia au inteles asta si doresc sa le ofere celor mici ocazia de a-si dezvolta abilitati de care vor avea nevoie in viitor. La Academiei Micilor Developeri folosim cu succes mai multe limbaje de programe pentru a-i ajuta pe copii sa se familiarizeze cu conceptele fundamentale, iar unul dintre acestea este Scratch.

activitati extracurriculare pentru copii

Ce este Scratch?

Scratch este un limbaj de programare educational gratuit, dezvoltat de o echipa de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Este un limbaj de programare bazat pe blocuri, cu interfata vizuala simpla, care permite oricui sa creeze povesti digitale, jocuri si animatii.
Acest tip de limbaje de programare sunt perfecte pentru incepatori deoarece le ofera ocazia sa se concentreze pe invatarea conceptelor fundamentale de programare, nu pe aspectele tehnice care tin de scrierea codului.
Revenind la Scratch, acesta a fost dezvoltat in principal pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 8 si 16 ani, dar poate fi folosit de oricine, indiferent de varsta. Este disponibil in peste 70 de limbi si va rula in majoritatea browserelor web actuale de pe desktop-uri, laptopuri si tablete.
Numele sau vine de la o tehnica folosita de DJ („scratching”), ce presupune miscarea inainte si inapoi a discurilor pentru a amesteca temele muzicale si a produce sunete diferite. Scratch le ofera utilizatorilor sai aceeasi libertate: pot lua diferite bucati de cod (blocuri) si le pot amesteca pentru a crea un proiect nou.

activitati extracurriculare pentru copii

Cum rol are in dezvoltarea copiilor?

Dincolo de faptul ca le permite sa invete bazele programarii prin joaca, Scratch ii ajuta sa-si dezvolte abilitati importante, de care vor avea nevoie pe tot parcursul vietii, indiferent de interesele sau cariera aleasa. Iata cateva dintre acestea:

  • Abilitatile de rezolvare a problemelor - ca si adultii, copiii trebuie sa rezolve o varietate de probleme zilnic si este important sa invete cum sa faca asta; de fapt, abilitatea de rezolvare a problemelor este una dintre cele mai importante si una pe care ar fi bine sa o dezvoltam de la varste fragede; pentru a crea un proiect in Scratch, copiii vor trebui sa gaseasca o idee si o solutie pentru a o pune in practica folosind instrumentele pe care le au la dispozitie; pot experimenta cu blocurile de cod, pot vedea rezultatul actiunilor lor, pot invata sa recunoasca erorile logice si, cel mai important, cum sa le corecteze pentru a obtine cele mai bune rezultate;
  • Creativitatea - gasirea unor solutii inovative la probleme aparute pe neasteptate necesita si creativitate, iar Scratch le ofera din plin copiilor posibilitatea de a-si exersa aceasta abilitate; vor avea nevoie de creativitate pentru a veni cu idei originale, pentru a transforma acea imagine din mintea lor in realitate;
  • Abilitatea de a lucra in echipa - unul dintre avantajele Scratch este acela ca are cea mai mare comunitatea online, iar membrii acesteia pot sa exploreze si sa experimenteze impreuna, indiferent de varsta si interese, isi pot partaja lucrarile, pot primi feedback si pot invata unii de la altii; acest lucru le permite copiilor sa invete sa lucreze in echipa pentru a gasi solutii si a finaliza un proiect;
  • Abilitatile de comunicare - astazi, pentru a comunica eficient nu mai este suficient sa stii sa scrii si sa citesti, iar Scratch ii ajuta pe cei mici sa invete sa se exprime folosind diverse forme de media; de asemenea, existenta acelei comunitati uriase pe care am mentionat-o mai sus inseamna ca pot gasi usor alte persoane cu care sa discute despre subiectele preferate;
  • Abilitatile de adaptare - adaptabilitatea este o abilitate de care vor avea nevoie nu doar pentru a duce la bun sfarsit un proiect, ci si pentru a se asigura ca acesta va fi un succes; de exemplu, daca vor sa creeze un joc video, vor trebui sa tina cont de publicul caruia ii este adresat acesta, de modul in care alte persoane vor raspunde la proiectul lor si sa-l modifice pe baza feedback-ului primit.

Scratch este un limbaj de programare dezvoltat in special pentru copii, dar care poate fi stapanit cu succes de oricine isi doreste sa invete bazele programarii. Ii ajuta pe cei mici sa invete sa gandeasca creativ, sa gaseasca solutii la diverse probleme, sa comunice eficient si sa lucreze in echipa pentru a obtine rezultatele dorite. La Academia Micilor Developeri, parintii care vor sa-si ajute copiii sa faca primii in pasi in programare cu Scratch au la dispozitie doua cursuri: unul pentru cei cu varste de 8-9 ani, iar celalalt pentru cei cu varste de 10-13 ani. Pe cei care vor sa afle mai multe despre programa noastra ii asteptam sa se inscrie la workshopul nostru gratuit de programare.

Surse de referinta:
„Scratch - Imagine, Program, Share.” Mit.edu, 2022, scratch.mit.edu/. Accessed 19 Aug. 2022.

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii