Stim. Doriti sa oferiti copilului vostru cele mai bune sanse de succes in viitor. Va doriti pentru el sa se dezvolte educational, profesional, personal si creativ. Va doriti sa fie fericiti, sa castige bani dintr-o munca pe care o iubeste. Este exact motivul pentru care tot mai multi parinti aleg sa ofere copiilor sansa de a invata sa programeze. Acesta este, probabil, cel mai accesibil mod de a pregati copiii pentru un viitor de succes. Programarea nu aduce doar beneficii educationale si de cariera, ci si alte abilitati, asa cum arata numeroase cercetari: simtul organizarii, perseverenta, rezolvarea problemelor si increderea de sine.

Daca in prezent dezbateti daca este sau nu o idee buna sa inscrieti copilul sa invete sa programeze, acest scurt ghid va va introduce in lumea programarii si va va raspunde la o parte din intrebari. Pentru restul intrebarilor, va invitam la un curs demonstrativ gratuit de programare online, cu durata de o ora, accesibil atat pentru parinti, cat si pentru copii.

Ce este programarea?

Programarea software este metoda tehnica prin care putem da unui computer instructiuni, pentru a indeplini o anumita sarcina. Programarea se face folosind o varietate de limbaje de programare pentru computer.

cursuri programare
Care sunt principalele limbaje de programare?

Java este unul dintre cele mai populare limbaje de programare utilizate. Potrivit Oracle, 3 miliarde de telefoane mobile ruleaza Java, impreuna cu 125 de milioane de dispozitive TV si 89% din computerele desktop din SUA. Java este peste tot si cererea pentru dezvoltatori cu experienta este extrem de mare.

Python este un limbaj de programare de uz general, mai usor de invatat, cu accent pe lizibilitatea codului. Foloseste cuvinte si expresii comune, mai mult spatiu alb si mai putine paranteze. Este folosit de NASA si Reddit, iar cadrul sau web, Django, alimenteaza aplicatiile web Instagram si Pinterest.

C++ este un limbaj de programare de uz general, care poate fi folosit pentru a crea programe mici sau aplicatii mari. C++ ofera baza pentru multe alte limbaje de programare mai noi si mai populare. Piata locurilor de munca pentru cei care stapanesc limbajul de programare C++ este uriasa. Aproape toate joburile de inginer software sau dezvoltator cer experienta cu limbajul. In plus, toate aplicatiile Adobe majore sunt dezvoltate in C++.

SQL inseamna Structured Query Language si este un limbaj de programare special folosit pentru obtinerea de informatii si actualizarea bazelor de date. Deoarece aproape toate companiile ruleaza un sistem de baze de date, SQL este esential in CV-ul unui om de IT. Este usor de invatat, cu numeroase tutoriale si resurse gratuite online.

JavaScript este un limbaj de scripting, adesea folosit pentru a face pagini web interactive. Este bazat pe text, scris intr-un document HTML si rulat printr-un browser web. Exista o multime de locuri de munca pentru dezvoltatorii JavaScript. Oricine cauta un loc de munca ca dezvoltator web front-end (persoana care face programarea pentru partea site-ului web pe care o vedeti de fapt, spre deosebire de baza de date sau servere) va trebui sa cunoasca si JavaScript, pe langa HTML, CSS si alte limbaje de scripting.

Scratch este un limbaj de programare gratuit si are cea mai mare comunitate online de copii din lume. Foloseste o interfata vizuala simpla, care permite tinerilor sa creeze povesti digitale, jocuri si animatii. Scratch este proiectat, dezvoltat si moderat de Fundatia Scratch, o organizatie nonprofit. Scratch promoveaza gandirea computationala si abilitatile de rezolvare a problemelor, predare si invatare creativa, autoexprimare si colaborare. Scratch este disponibil in peste 70 de limbi.

Care este diferenta intre cursurile de programare pentru copii de la Academia Micilor Developeri si cursurile de Tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor (TIC) care se predau la scoala?

La scoala, elevii invata despre retelistica unui calculator, diferite programe software precum Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, teorie IT etc. La cursurile de programare copiii invata foarte practic si aplicat modul in care comunicam cu computerele si ceea ce folosim pentru a construi si rula site-uri web, aplicatii, jocuri, roboti si multe altele. Misiunea Academiei Micilor Developeri este de a transforma copiii si adolescentii din simpli consumatori de tehnologie, in creatori de tehnologie.

Ce invata copiii la cursurile de programare?

Pregatim elevii pentru o viata si o cariera STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) de succes. Pe masura ce invata sa programeze, copiii sunt expusi la o varietate de abilitati de gandire logica si rationament, precum si la recunoasterea modelelor, descoperirea de sine, rezolvarea problemelor, motivatia interioara, managementul proiectelor. Intelegerea computerelor si invatarea elementelor de baza ale programarii ii ajuta sa dezvolte o apreciere corecta a modului in care functioneaza lumea actuala. De asemenea, ii invata cum folosesc inginerii de software matematica pentru a rezolva probleme intr-un mod logic si creativ. Prin programare, copiii invata sa identifice rapid problema si sa incerce solutii diferite atunci cand ceva nu functioneaza. Aceasta tehnica de rezolvare a problemelor este transferabila in multe domenii profesionale, dar si in viata de zi cu zi.

De ce sa inscrieti copiii la cursuri de programare?

Pentru ca acestea au aplicabilitate in aproape toate domeniile de activitate. Cursurile incep de obicei cu o programare vizuala drag-and-drop, in care copiii conecteaza blocuri, pentru a crea programe. Programarea vizuala invata conceptele fundamentale fara tastare sau sintaxa, punand accent pe logica din spatele codului. Odata ce au invatat elementele de baza, copiii pot trece la limbaje de programare din lumea reala, cum ar fi Python, JavaScript si C. Programarea revolutioneaza fiecare aspect al lumii de astazi. Sa ne gandim la masini cu pilot automat, interventii chirurgicale asistate de robot, servicii bancare complexe.

Programarea este greu de invatat de catre copii?

Cursurile de programare pentru copii presupun curbe de invatare intuitive si deloc dificile. Dar, bineinteles, ca in orice deprindere noua inceputurile sunt nefamiliare si consecventa este esentiala. Timpul de familiarizare variaza, in functie de o serie de factori, dar invatarea programarii nu este imposibila pentru niciun copil, iar avantajele merita, cu siguranta. Copiii care invata sa programeze isi pot imbunatati si dezvolta multiple fatete ale programelor lor educationale, inclusiv matematica, scrisul si creativitatea. De asemenea, o abilitate cool, precum programarea, poate ajuta la cresterea increderii la scoala sau in alte situatii sociale. Nu in ultimul rand, este o deprindere noua, distractiva in viata copiilor de azi si foarte utila in viata adultilor de maine.

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii