Tehnologia schimba totul in lumea in care traim, de la felul in care studiem si muncim, la felul in care socializam si ne distram. Copiii si tinerii de astazi sunt expusi la progresele tehnologice ca nicio alta generatie pana acum. Suntem cu totii beneficiari ai tehnologiei, cu efecte directe si radicale asupra felului in care traim, dar cei mai multi nu stim ce este programarea, nu contribuim la crearea ei, nu intelegem resorturile care dau computerelor puterea sa faca diferenta in vietile noastre. Hour of Code este o miscare globala, anuala, care ajunge, online, la zeci de milioane de elevi si studenti din peste 180 de tari, in peste 45 de limbi.

Hour of Code online

Hour of Code a inceput ca o introducere de o ora in informatica, cu obiectivul de a arata ca toata lumea poate invata elementele de baza ale programarii si pentru a extinde participarea in domeniul informaticii. Prima provocare Hour of Code a avut loc in timpul Saptamanii educatiei in domeniul informaticii (SUA), in decembrie 2013, in semn de recunoastere a zilei de nastere a contraamiralului Grace Murray Hopper, nascuta pe 9 decembrie 1906. Grace Murray Hopper a fost informaticiana si ofiter in marina militara a Statelor Unite ale Americii, pioniera in domeniul informaticii, printre primii programatori ai computerului Harvard Mark I. Ea a dezvoltat primul compilator pentru un limbaj de programare. De atunci, Hour of Code a devenit o miscare globala.

Hour of Code, eveniment anual, este coordonat de platforma code.org, de comitete consultative si de revizuire dedicate, precum si de o echipa de parteneri fara precedent, care s-au reunit si s-au alaturat pentru a sprijini aceasta initiativa. Printre acestia trebuie mentionati reprezentantii Microsoft, Apple, Amazon sau fostul presedinte american Barack Obama. Obiectivele principale ale Hour of Code sunt centrate pe aducerea de cursuri de informatica in fiecare scoala, pe familiarizarea elevilor si studentilor de pretutindeni cu programarea computerelor, ca forma de dezvoltare personala, de sustinere a comunitatilor, de intelegere mai profunda a lumii in care traim.

Academia Micilor Developeri si-a inceput cursurile tot in anul 2013. De atunci, dezvoltam si predam cursuri de programare software, robotica si gandire algoritmica pentru copii si adolescenti, de la primii pasi in programare pana la prima certificare de programator junior, Java Foundations. Cursurile se adreseaza copiilor si tinerilor cu varste intre 8 si 18 ani si sunt dezvoltate de catre specialisti IT si pedagogi cu experienta internationala. Misiunea Academiei Micilor Developeri este de a transforma copiii si adolescentii din consumatori de tehnologie in creatori de tehnologie, oameni care inteleg in practica substraturile tehnice ale oricarui computer si, ulterior, au sansa sa se dezvolte in orice domeniu de activitate.

Hour of Code

La Academia Micilor Developeri, spunem ca Hour of Code poate fi in fiecare zi, pe tot parcursul anului. Online, de oriunde ai fi, poti participa la o lectie demonstrativa, in care poti afla, pe indelete cum sa faci primii pasi in programare si cat de usor si fun este sa ajungi pana la prima Certificare de programator junior. Organizam workshopuri gratuite de programare de 3 ori pe saptamana, cu profesori tineri, pasionati de domeniu, care iti vor ghida pasii in a transforma calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi un workshop potrivit varstei tale. Dupa aceea ne ocupam noi.

Multi au tendinta sa fie intimidati de programare, sa considere ca e dificila, ca e doar pentru anumiti oameni, mai tehnici, mai pregatiti, mai... Noi credem ca non-programatorii tind sa supraestimeze dramatic gradul de dificultate al programarii. De cele mai multe ori este asociat cu atractia sau "talentul" la matematica. Insa programarea presupune un set de preocupari mult mai divers decat „matematica” si stiintele conexe. Este un subiect mult mai abordabil decat pare sa creada lumea.

De-a lungul timpului am auzit cateva conceptii din partea diverselor persoane cu care am intrat in contact, care sunt chiar atat de amuzante si limitative pe cat suna:

Preconceptie: programatorii sunt toti hackeri de elita, niste magicieni care delapideaza fonduri si sparg conturi secrete. Parerea noastra: sigur, cunoasterea limbajelor de programare si aplicarea lor intr-un computer pentru a misca un obiect in viata reala, pare vrajitorie. Dar cam atat. Nu presupuneti ca programarea inseamna ceea ce vedeti in filmele cu gangsteri informatici. Programarea incepe de fapt la Academia Micilor Developeri cu un joc simpatic in care invatam sa animam un catelus.

Preconceptie: este nevoie de experienta, de studii IT anterioare, de o diploma in informatica. Parerea noastra: o cariera in programare poate incepe la 8 ani, la 10, la 16 sau la 40 de ani. Sigur, orice diploma poate sa ajute in viata. Dar, pentru a incepe sa invatati programare nu aveti nevoie decat de un computer si de chef de joaca. Nu exista alte cerinte speciale dincolo de curiozitate si rabdare, absolut necesare oricarei invatari.

Preconceptie: programatorii sunt antisociali, sunt niste genii neintelese, deci programarea nu este pentru toata lumea. Parerea noastra: va asiguram ca suntem cat se poate de normali, cat se poate de prietenosi si de deschisi fata de lume si noutati. Este adevarat ca participam la multe evenimente de profil, ca suntem pasionati de domeniu, ca suntem o comunitate bine definita, dar nimic diferit fata de alte domenii de activitate.

Preconceptie: doar cei nascuti sa fie programatori reusesc in domeniu, invata din prima. Parerea noastra: nu, nici vorba. Suntem o echipa tanara de programatori foarte pregatiti, dar va asiguram ca sunt inca o multime de intrebari din domeniu la care raspundem cu ajutorul motoarelor de cautare, exact ca toata lumea. Nu trebuie sa stii totul despre computere pentru a fi programator. Nivelul de cunostinte este direct proportional cu interesul pe care il aratam subiectului. Exact ca in orice alt domeniu.

Ce legatura au toate acestea cu Hour of Code? Simplu. Hour of Code, aceasta miscare globala impresionanta care nu transforma in mod magic oamenii normali in programatori de succes poate fi in fiecare zi, nu doar o data pe an. Poate fi oriunde, in casa oricaruia dintre voi. Poate fi pentru oricine este interesat, nu doar pentru cei cu talente speciale.

Puteti afla mai multe despre programa de studiu, echipa de profesori si oportunitatile pe care le creeaza studiul IT in viata copiilor si tinerilor in cadrul unei lectii demonstrative gratuite, la care participa si elevii si parintii. Va asteptam, magicienilor!

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii