Copilaria este varsta jocului, dar si perioada in care micii elevi invata cunostintele de baza despre lumea din jur, afla notiuni de chimie, fizica, matematica, biologie, astronomie.
Ca sa-i pregateasca pentru meserii de viitor si sa-i ajute in gasirea vocatiei, parintii trebuie sa-i incurajeze cu activitati extracurriculare potrivite pentru hobby-urile lor. Astfel le pun in valoare aptitudinile si descopera talentele micilor pasionati de tehnologie, arta sau sport.

Iata care sunt cele mai bune idei de activitati pentru timpul liber, in cadrul carora copiii socializeaza, gasesc noi pasiuni si invata sa lucreze in echipa, impreuna cu cei de varsta lor.

activitati extracurriculare pentru copii

Cursuri de machete si robotica pentru copii

Cei mici pot sa participe la diferite cursuri de robotica si electronica, unde sa invete lucruri interesante despre tehnologie si roboti, sa afle despre inginerie bazata pe ineligenta artificiala, internetul lucrurilor s.a.

Idei de activitati de robotica pentru copii

Cele mai interesante activitati de robotica pentru copii sunt:

 • Constructie si asamblare de circuite robotice, roboti de jucarie, coding robots;
 • Constructie de roboti solari si hidraulici;
 • Jucarii STEM (Science, Technology, Engineering, Maths) bazate pe tehnologia Snap to Code.

Avantajele roboticii pentru copii

Robotica ajuta la dezvoltarea cognitva a copiilor si reprezinta o modalitate eficienta de invatare prin joc. Activitatile extrascolare ce cuprind cursuri de robotica si aplicatii de robotica sunt un sprijin important in studierea si intelegerea notiunilor de matematica, informatica, fizica (mecanica, electrica, optica).
Cei mici lucreaza individual sau in echipe si construiesc dispozitive cu diferite grade de complexitate, in functie de varsta lor si de nivelul de pregatire. Asfel se dezvolta gandirea algoritmica la copii si adolescenti, care devin din consumatori de tehnologie, adevarati creatori de tehnologie, inovatori si originali.

Cluburi de arte vizuale si artele spectacolului

activitati extracurriculare pentru copii

Printre activitatile extracurriculare pe care le recomanda psihologii scolari si specialistii in stiintele educatiei se numara artele vizuale: pictura, sculptura, film, fotografie. La acestea se adauga artele spectacolului: teatru (actorie, muzica, marionete), dans (balet, dansuri de societate, dans contemporan, streetdance), arte media si arte conceptuale.

Idei de activitati artistice pentru copii

Avantajele activitatilor artistice pentru copii

Evaluarea scolara fara note incurajeaza manifestarea libera a creativitatii, ajuta la dezvoltarea socio-emotionala a copiilor. Cei mici invata intr-un mod distractiv sa combine elemente din programa de studiu cu notiuni de cultura generala, pop art s.a.

Cursuri de programare software pentru copii

activitati extracurriculare pentru copii

Printre cele mai bune activitati extracurriculare se numara cursuri de programare pentru copii, deoarece aici se construiesc pilonii pe care se bazează computer science. Multi parinti se intreaba la ce varsta sa inceapa copiii programare, de aceea includerea elementelor IT&C printre preocuparile celor mici este o prioritate pentru familie si profesori deopotriva.

Idei de activitati de programare pentru copii
 • Activitati pe internet, de tip workshop online cu notiuni de programare pentru copii si adolescenti, pe grupe de varste si tematici variate;
 • Cursuri online de programare cu Scratch, un mediu de programare dezvoltat special pentru copii și recunoscut de către specialiști că fiind cel mai bun din lume;
 • Curs de programare cu Minecraft, important pentru înțelegerea conceptelor din programarea orientată pe obiecte (POD), cu un nivel superior de abstractizare;
 • Maraton cu jocuri de programare si esports (diferite platforme de jocuri precum Roblox, Scratch, Greenfoot, Unity Game Development, Minecraft), recomandat pentru cultivarea creativitatii, dezvoltarea gandirii algoritmice si a conexiunilor logice, completarea si aprofundarea cunostintelor de informatica;
 • Curs de programare jocuri si aplicatii pentru mobil, prin platforma Thunkable, pentru utilizarea dispozitivelor tip smartphone sau tableta intr-un mod util si recreativ, prin care copiii invata ca telefonul este un device inteligent, nu doar o simpla jucarie;
 • Curs de initiere in JAVA, inclusiv examenul de certificare de programator junior, acordat de Java Foundations, pe baza invatarii prin softuri educationale special create pentru dezvoltarea logicii de programare, in concordanta cu programa de informatica de la scoala.

Avantajele programarii software pentru copii

Prin activitati de programare software cei mici se familiarizeaza cu notiuni si concepte precum variabila, conditie, bucla, linie de cod, limbaj de programare. Copiii deprind abilitatile necesare pentru human computer interaction, inclusiv AI, internet și web systems, baze de date s.a.
Raspunsul la intrebarea cum ii inveti pe copii programare software intr-un mod eficient, accesibil si agreabil se afla in idelile prezentate mai sus, cu activitati de programare pentru elevi de diferite varste.

Activitati extracurriculare de ecologie si protectia mediului

activitati extracurriculare pentru copii

Invatarea acestor limbaje de programare pentru copii reprezinta si un prilej de intelegere a fenomenelor naturii, pentru ca cei mici pot include teme de ecologie si protectia mediului in aplicatiile si programele pe care le creeaza pe PC si dispozitive mobile. Mai mult decat joaca, interactiunea cu lumea informaticii este un moment bun pentru constientizarea importantei pe care o are stiinta in cunoasterea planetei si imbunatariea calitatii vietii.

Idei pentru activitati de protectie a mediului pentru copii
 • Programarea de trasee pentru maparea unor obiective turistice din zona;
 • Planificarea cu ajutorul programarii software a actiunilor de ecologizare a unor regiuni protejate (paduri, rezervatii, rauri, plaje s.a.);
 • Crearea de jocuri 2D si jocuri 3D pe teme de protectie a mediului.

Avantajele activitatilor de ecoturism si protectie a mediului pentru copii

Prin includerea acestor actiuni de ecologie si protectie a mediului printre activitatile extracurriculare pentru copii, cei mici inteleg mai bine importanta unei atitudini corecte fata de mediul inconjurator, sunt motivati sa participe cu idei si initiative proprii la proiecte scolare cu impact in comunitate.

Parintii si cadrele didactice au la dispozitie informatii despre cursuri de programare si despre activitati extrascolare pe care pot sa le organizeze, astfel incat copiii si adolescentii sa beneficieze de oportunitati diverse, atractive si educative, prin care sa-si dezvolte cunostintele si abilitatile din domenii precum informatica, logica, robotica, inginerie s.a.

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii