Noua tehnologie digitala si schimbarile rapide pe care le propune au modificat major modul de invatare, de munca, de comunicare. Ca orice schimbare, oricat de inovatoare ar fi, trezeste in noi o anumita suspiciune, mai ales in parintii copiilor acestor timpuri, pentru ca asupra lor se reflecta atat beneficiile cat si daunele. Exista dezavantaje atunci cand ne expunem copiii la tehnologie? Desigur. La fel ca in toate descoperirile, exista parti bune si parti rele. Cu toate acestea, partile rele apar de obicei in urma abuzului si a extremelor. Spre exemplu, este bine sa dormi, dar devine o problema atunci cand dormim toata ziua. Astfel, trebuie sa ajungem la o cale de mijloc si sa imbinam armonios tehnologia cu viata reala, asigurandu-ne ca impactul tehnologiei asupra copiilor este unul cat mai benefic si mai productiv.

Impactul tehnologiei asupra copiilor

Invatand despre tehnologie de la o varsta din ce in ce mai frageda, copiii fac progrese incredibile pe parcursul lor de dezvoltare. Majoritatea copiilor apartinand noii generatii se descurca cu device-urile tehnologice impresionant de rapid si de bine, depasindu-i chiar si pe unii adulti. Astfel, tinerii devin experti ai tehnologiei de la varste foarte mici si folosesc tehnologia zilnic. In plus, tehnologia este foarte des introdusa in variate medii de invatare precum in scoala, pe platformele online dedicate dezvoltarii abilitatilor si competentelor copiilor si chiar in viata de zi cu zi: periuta de dinti electrica care ii cronometreaza, Siri sau Alexa care le raspund la intrebari si le prezinta vremea. Avand in vedere si partea distructiva in ceea ce priveste impactul tehnologiei asupra copiilor, adultii si profesorii trebuie sa vegheze ca tehnologia sa fie folosita in beneficiul invatarii si al dezvoltarii copiilor si nu in crearea dependentei digitale.

Iata mai jos motivele pentru care Academia Micilor Developeri sustine ca impactul tehnologiei asupra copiilor este unul pozitiv:

Platforma digitala ii ajuta sa invete: sunt multe elemente educationale ale tehnologiei care ii pot ajuta pe copii sa invete mai rapid, mai distractiv si mai interactiv. Tehnologia este cea care ii ajuta pe copii sa isi insuseasca lucruri noi, sa reuseasca sa programeze singuri diferite aplicatii si programe, dezvoltandu-si astfel inteligenta si creativitatea.

Ii pregateste pentru cariere de viitor: pe masura ce tehnologia continua sa se extinda, va exista o cerere mai mare de viitori lideri cu abilitati tehnologicice. Cand copiii sunt expusi tehnologiei si incep sa fie entuziasmati de lumea virtuala de la o varsta mica, ei dobandesc devreme abilitati tehnologice de care vor avea nevoie in viitor, ceea ce le va permite sa isi gaseasca locul cu usurinta in cariera.

Platforma digitala imbunatateste abilitatea de multitasking: studiile arata ca utilizarea tehnologiei ii ajuta pe copiii mici sa invete cum sa faca mai multe sarcini mai eficient intr-un interval de timp cat mai redus. Elevii pot invata cum sa asculte si sa scrie pentru a lua notite sau alte activitati multitasking care ii pot ajuta sa reuseasca in viitor, dezvoltandu-le abilitati de invatare vizuala, auditiva si kinetica.

Le asigura o mai buna comunicare: tehnologia moderna a dezvoltat multe instrumente avansate in domeniul comunicarii precum e-mail, telefoane mobile, retele de socializare, videoconferinte. Astfel, modul in care oamenii comunica a fost simplificat si adus la o viteza fascinanta, accesul la informatii fiind mult mai facil si la indemana tuturor, avand o multitudine de surse de informare si cunoastere.

Le imbunatateste dezvoltarea vizual-spatiala: dezvoltarea spatiala poate fi imbunatatita atunci cand tehnologia precum cea din jocurile video este folosita la formarea unui simt precis al orientarii. Exersarea abilitatilor vizual-spatiale cu jocuri video poate fi o modalitate excelenta de a perfectiona abilitatile elevilor, necesare intr-o varietate de activitati precum citirea hartilor, rezolvarea de puzzle-uri.

Platforma digitala contribuie la capacitatea de a rezolva probleme si de a lua decizii: tehnologia le aduce copiilor noi provocari si, tot prin intermediul tehnologiei, invata cum sa ia decizii si cum sa atinga diverse obiective. In jocuri, copiii sunt recompensati atunci cand iau o decizie potrivita, sunt incurajati sa nu se dea batuti si sa foloseasca tehnologia cu intelepciune.

Platforma le permite copiilor sa deprinda abilitatile necesare unor meserii de viitor: cu o atenta indrumare, tinerii pot avea acces la informatii cu adevarat importante si utile pentru progresul lor personal si profesional, obtinand o capacitate extraordinara de adaptare la lumea digitala care se afla peste tot in jurul nostru, pregatindu-i pentru profesii ce inca nici nu exista.

Tehnologia face imposibilul posibil: ubicuitatea, adica puterea de a fi in mai multe locuri in acelasi timp, este adusa de noua tehnologie, iar acum, cu usurinta, chiar de pe scaunul de gaming, se pot vizita cele mai faimoase muzee si biblioteci ale lumii sau se pot face plimbari prin orasele preferate. Astfel, sunt depasite barierele spatio-temporale si fiecare poate sa exploreze nu doar lumea inconjuratoare, ci si lumi subacvatice ori interstelare. Cu un click si cu programele dezvoltate de tehnologie te poti imersa in lumile antice ori te poti proiecta in decoruri SF din galaxii indepartate.

Impactul tehnologiei asupra copiilor

Parintii si indrumatorii ii pot ajuta pe copii sa asimileze partile pozitive ale tehnologiei si sa aiba parte cat mai putin de efectele negative. Pot sa promoveze creativitatea, imbogatirea vocabularului, matematica, litaratura, stiinta, pictura, muzica, arta si sa aduca in universul copiilor, inca de la o varsta frageda, inovatia tehnologiei si noi provocari prin care tinerii sa se dezvolte, sa progreseze, sa se integreze in lumea inconjuratoare si sa fie mai eficienti in toate domeniile de activitate. In acest fel, impactul tehnologiei asupra copiilor va fi unul benefic si valoros, transformandu-i in adulti capabili sa-si modeleze viitorul.


Acest articol a fost scris de Emma Gheorghe, reprezentanta a generatiei digitale, studenta la Facutatea de Psihologie.

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii