Aplicatiile pentru telefonul mobil fac parte din viata fiecaruia dintre noi. Cu siguranta, ai cel putin una preferata, pe care o folosesti zilnic, fie pentru a te relaxa, fie pentru a socializa cu alte persoane. Ori poate ca te ajuta sa inveti lucruri noi. Te-ai intrebat insa cum ai putea invata sa faci chiar tu o astfel de aplicatie sau de ce cunostinte si abilitati ai nevoie? Daca da, continua sa citesti pentru a afla raspunsul.

ce este java

Ce este o aplicatie pentru telefonul mobil?

O aplicatie pentru telefonul mobil este o aplicatie software creata special pentru a putea rula pe un astfel de dispozitiv. Din punct de vedere al platformelor si al sistemelor de operare cu care sunt compatibile, exista trei tipuri de aplicatii mobile:

  •   Aplicatii native - create pentru a rula exclusiv pe o anumita platforma si scrise in limbaje care vor fi acceptate de aceasta;
  •   Aplicatii de tip cross platform - create pentru a fi compatibile cu mai multe sisteme de operare;
  •   Aplicatii hibride - dezvoltate folosind tehnologii web traditionale precum JavaScript, HTML si CSS, dar optimizate pentru dispozitivele mobile.

Din punct de vedere al functionalitatii, avem atat de multe tipuri de aplicatii incat se poate spune ca exista cate una pentru orice. Folosim o aplicatie pentru a ne asigura ca ne trezim la timp sau a face diverse calcule, pentru a ne orienta in timpul unei calatorii, pentru a ne relaxa citind o carte sau ascultand muzica si pentru multe altele. Jocurile si aplicatiile social media sunt printre cele mai populare, dar si alte categorii de aplicatii au inceput sa fie utilizate tot mai apreciate in ultimii ani. Unele sunt deja preinstalate, altele pot fi descarcate, gratuit sau contracost, din magazinele de aplicatii.

programare jocuri

Cum poti invata sa faci una?

Raspunsul la aceasta intrebare poate varia in functie de tipul de aplicatie pe care vrei sa o faci si cat timp si efort esti dispus sa investesti in acest proces. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa alegi o metoda de invatare. O varianta ar fi sa incerci sa faci asta pe cont propriu, folosind diverse platforme si alte resurse la care ai acces.

O alta variata ar fi sa te inscrii la un curs precum cel de programare jocuri și aplicații pentru mobil de la Academia Micilor Developeri, in cadrul caruia iti vom arata acum poti crea propriile jocuri si aplicatii pentru telefon si tableta folosind Thunkable, o platforma usor de utilizat, ce permite oricui sa creeze aplicatii, chiar daca nu a invatat inca sa scrie linii de cod.

Concentreaza-te si pe invatarea unui limbaj de programare. Exista numeroase platforme care iti permit sa faci o aplicatie fara programare, dar daca vrei sa creezi unele mai complexe sau chiar sa devii candva un dezvoltator de aplicatii mobile, trebuie sa inveti si notiunile de baza. Principalele sisteme de operare mobile folosite in prezent sunt Android si iOS. De ce este bine sa stii asta? Pentru ca folosesc limbaje de programare diferite. Programarea pentru Android se face in principal in Java, iar cea pentru iOS in Objective-C sau Swift.

Lansat in 1995, Java este in prezent unul dintre cele mai utilizate limbaje de programare din lume si platforma folosita de foarte multe companii si dezvoltatori. Poate parea mai greu de invatat decat alte limbaje de programare, dar aplicatiile create cu Java pot rula pe aproape orice tip de sistem și dispozitiv. Daca esti interesat sa inveti cum sa scrii cod in Java, te poti inscrie la cursul nostru de programare Java pentru incepatori sau, daca deja ai absolvit un curs de introducere in Java si vrei sa-ti aprofundezi cunostintele, la cursul Java Foundations, in cadrul caruia te poti pregati pentru examenul de certificare de programator junior.

Swift, pe de alta parte, a fost lansat in 2014 si a fost creat pentru a sustine dezvoltarea sistemelor iOS si OS X si ca un inlocuitor al Objective-C si C. Este un limbaj pe care orice doreste sa creeze aplicatii pentru platformele Apple trebuie sa-l cunoasca.
Nu trebuie sa incepi direct cu Java daca nu stii nimic despre programare. Exista si alte limbaje de programare pe care le poti invata. La Academia Micilor Developeri folosim, de exemplu, cu succes si Scratch, Lua, Python sau C# pentru a-i ajuta pe cursantii nostri sa se transforme din consumatori in creatori de tehnologie.

Daca programarea reprezinta un domeniu inca nou pentru tine, stapanirea unor notiuni de baza si creativitatea sunt principalele conditii pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a putea invata sa faci propriile aplicatii. Odata ce ai cunostintele necesare, nu-ti ramane decat sa gasesti o idee buna si sa te concentrezi pe procesul de dezvoltare a aplicatiei tale. Poate ca nu ti se va parea intotdeauna usor, dar te va ajuta sa-ti dezvolti multe abilitati de care vei avea nevoie in viitor, fie ca vei alege sau nu o cariera in acest domeniu.

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii