Programarea software, robotica, gandirea algoritmica sunt abilitati foarte cautate in randul tinerilor pasionati de tehnologie. Indiferent daca doresti sa-ti ajuti copilul sa devina programator sau pur si simplu sa-si extinda cunostintele de informatica, cea mai eficienta metoda este prin jocuri de programare pentru copii.

jocuri de programare pentru copii
Beneficiile jocurilor de programare pentru copii

Cand invata sa codeze, creierul copiilor acumuleaza, recunoaste si proceseaza informatii noi. Prin cursuri de programare si jocuri le antrenam creativitatea si le construim increderea, chiar si la nivel de incepatori.

Invatarea prin joaca nu este un concept nou. Activitatile recreative contribuie la dezvoltarea inteligentei emotionale si ofera copiilor un sentiment de aventura. Prin joc, cei mici pot invata abilitati esentiale, cum ar fi rezolvarea problemelor, lucrul in echipa, interactiunea sociala. Poate cel mai important beneficiu al imbinarii jocului cu invatarea este ca ajuta copiii sa-si dezvolte capacitatea de concentrare.
Continutul educativ la care avem acces azi utilizeaza interfete prietenoase pentru a facilita obtinerea de cunostinte. Jocurile de programare pentru copii sunt cea mai buna varianta prin care cei mici invata sa codeze.
Nu exista o varsta optima pentru initiere in programare software. Totusi, daca vrei sa indrumi copilul catre programare, cu cat incepe mai devreme, cu atat este mai probabil sa fie atras de tehnologie.
De cele mai multe ori copiii nu au rabdare sa inceapa cu elementele de baza ale unui domeniu. Vor sa se distreze, sa vada cum din joaca lor se naste un personaj, o miscare sau o aplicatie. Cursurile de la Academia Micilor Developeri ii ajuta pe copii sa invete coding intr-un mod distractiv, prin colaborare si joc.

Filosofia noastra este sa ii ajutam pe copii sa invete sa codeze intr-un mod distractiv, constructiv. Lucram pe cinci platforme care invata copiii sa programeze cu ajutorul jocurilor.

programare jocuri

Jocuri de programare pentru copii ROBLOX cu Lua.

Ce este Roblox
Roblox este o platforma de jocuri online si un sistem de creare de jocuri dezvoltat de Roblox Corporation. Permite utilizatorilor sa programeze si sa joace jocuri create de ati utilizatori. Creata de David Baszucki si Erik Cassel in 2004 si lansata in 2006, platforma gazduieste jocuri create de utilizatori de mai multe genuri, codificate in limbajul de programare Lua.

Cum invata copiii sa programeze cu Roblox
Roblox este free-to-play, cu achizitii in joc disponibile printr-o moneda virtuala numita „Robux”. In august 2020 Roblox avea peste 164 de milioane de utilizatori activi lunar, fiind jucat de majoritatea copiilor cu varsta sub 16 ani din Statele Unite. Roblox Studio reprezinta o modalitate irezistibila de invatare a programarii in limbajul Lua si de realizare a jocurilor multiplayer.

programare jocuri

Jocuri de programare pentru copii cu Scratch.

Ce este Scratch
Scratch este un limbaj de programare vizuala de nivel inalt, destinat in primul rand copiilor intre 8 si 16 ani, ca instrument educational pentru programare. Numele Scratch provine de la o tehnica folosita de DJ, numita „scratching”, in care discurile de vinil sunt miscate inainte si inapoi pe o masa turnanta, pentru a produce diferite efecte sonore si muzica. La fel ca scratch-ul, site-ul web permite utilizatorilor sa amestece impreuna diferite medii (inclusiv grafica, sunet si alte programe) prin crearea si remixarea proiectelor, cum ar fi jocuri video, animatii si simulari.

Cum invata copiii sa programeze cu Scratch
Utilizatorii, numiti Scratchers, pot crea proiecte folosind o interfata asemanatoare blocurilor. Proiectele pot fi exportate in HTML5, aplicatii Android si fișiere .EXE folosind instrumente externe. Cu Scratch, copiii isi pot programa propriile povesti interactive, jocuri si animatii. Totodata ei pot sa-si prezinte creatiile si altor utilizatori comunitatea online. Scratch ii ajuta pe copii si tineri sa invete sa gandeasca creativ, sistematic si sa lucreze in colaborare, abilitati esentiale pentru viata in secolul XXI.

Jocuri de programare pentru copii cu Greenfoot.

Ce este Greenfoot
Greenfoot este un mediu de dezvoltare integrat, care utilizeaza Java sau Stride, conceput in primul rand pentru scopuri educationale. Permite dezvoltarea usoara a aplicatiilor grafice bidimensionale, cum ar fi simulari si jocuri interactive. Greenfoot este dezvoltat si intretinut la King’s College din Londra, cu sprijinul Oracle. Este un software gratuit, lansat sub licenta GPL. Greenfoot este disponibil pentru Windows, macOS, Linux, Solaris si orice JVM recent.

Cum invata copiii sa programeze cu Greenfoot
Cu Greenfoot, copiii creeaza „actori” care traiesc in „lumi” pentru a dezvolta jocuri, simulari si alte programe grafice. Greenfoot este vizual si interactiv. Instrumentele de vizualizare si interactiune sunt integrate in mediu. Actorii sunt programati in cod Java textual standard, oferind o combinatie de experienta de programare intr-un limbaj traditional bazat pe text, cu executie vizuala.
Interfata este usor de utilizat, chiar si de pentru incepatori, ca introducere intr-un workshop online de programare . Greenfoot este folosit de mii de institutii scolare din intreaga lume. Ofera o tranzitie usoara in alte medii, cum ar fi BlueJ si mai multe IDE-uri profesionale. Greenfoot ofera un background usor de utilizat pentru incepatori, iar Java il face suficient de puternic pentru a scrie aplicatii impresionante, flexibile si sofisticate.

jocuri programare copii

Jocuri de programare pentru copii cu Unity Game Development.

Ce este Unity Game Development
Unity este un motor de joc multi-platforma dezvoltat de Unity Technologies, lansat in 2005 la Conferinta Mondiala a Dezvoltatorilor Apple Inc., ca motor de joc exclusiv pentru Mac OS X. De atunci, motorul a fost extins treptat, pentru a suporta o varietate de platforme desktop, mobile, console si realitate virtuala. Unity este preferat de copii pentru dezvoltarea jocurilor mobile iOS si Android si folosit pentru jocuri precum Pokémon Go, Monument Valley, Call of Duty: Mobile, Beat Sabre si Cuphead. Este considerat usor de utilizat pentru dezvoltatorii incepatori si este popular pentru dezvoltarea jocurilor independente. Motorul poate fi folosit pentru a crea jocuri 2D si jocuri 3D, precum si simulari interactive si alte experiente. Cum invata copiii sa programeze cu Unity Game Development Cu Unity Game Development copiii invata sa programeze pentru jocuri avansate 3D si astfel se perfectioneaza in domeniul IT&C. Prin acest tool se implementeaza tehnologii precum RigidBody si Colliders, ce introduc in jocuri notiuni de fizica, se folosesc elemente de tip Trigger pentru monitorizarea si programarea de evenimente si functii in interiorul jocurilor.

programare jocuri

Jocuri de programare pentru copii cu Minecraft.

Ce este Minecraft
Minecraft nu are nevoie de nicio prezentare, fiind o vedeta a jocurilor pe computer inca de la aparitia sa in anul 2011. Minecraft a fost dezvoltat de suedezii de la Mojang Studios, iar in 2014, Mojang si proprietatea intelectuala Minecraft au fost achizitionate de Microsoft pentru 2,5 miliarde de dolari. De atunci, Minecraft a fost portat pe mai multe platforme si este cel mai bine vandut joc video din toate timpurile, cu peste 238 de milioane de copii vandute si aproape 140 de milioane de utilizatori activi lunar, in 2021. Minecraft a fost apreciat de critici, a castigat multe premii si a fost citat drept unul dintre cele mai bune jocuri video din toate timpurile. Retelele de socializare, parodiile, adaptarile, produsele comerciale si conventiile anuale Minecon au jucat un rol important in popularizarea jocului.

Cum invata copiii sa programeze cu Minecraft
Jocul este pe aproape orice dispozitiv la care te poti gandi in zilele noastre, iar cei mici il adora. Aceasta popularitate il face unul dintre cele mai bune jocuri de codare pentru copii, care pot sa urmeze si cursuri de coding in engleza, pentru specializarea in programare de jocuri. Minecraft este un joc, dar este si un instrument pentru a crea jocuri in cadrul platformei generale. Acest lucru il face o optiune excelenta pentru copii, care sunt motivati de capacitatea de a-si crea propriile versiuni intr-un joc pe care deja il iubesc.
Minecraft este folosit in medii educationale pentru predarea unor notiuni de chimie, design asistat de computer si informatica. Copiii au la dispozitie si o serie de jocuri spin-off, cum ar fi Minecraft Story Mode, Minecraft Dungeons si Minecraft Earth.
Alege cele mai bune cursuri de programare jocuri și aplicații pentru mobil, pentru ca cei mici sa se bucure de hobby-ul lor, sa invete notiuni noi, sa-si perfectioneze abilitatile de programatori. Este una dintre acele meserii de viitor, pentru care copiii se pregatesc inca din primii ani de viata.

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii