Potrivit statisticilor internationale, in ultimii 7 ani, peste un miliard de elevi din intreaga lume au participat la un eveniment care incuraja copiii sa invete programarea software. Ce inseamna asta? Programarea in general si limbajele de programare pentru copii in special au devenit un subiect din ce in ce mai popular. Cu actuala pandemie globala care ne limiteaza la activitati in case, avem acum si timpul, si mijloacele sa le urmarim.

limbaje de programare pentru copii

Programarea, scrierea de cod, deschiderea catre tehnologie sunt pentru parintii anului 2021 ceea ce erau ingineria, medicina sau dreptul pentru parintii nostri: listate printre principalele cariere profesionale catre care isi indruma copiii. Societatea noastra a devenit atat de dependenta de tehnologie, incat programarea de baza a computerelor nu mai este o alfabetizare pe care doar cei interesati ar trebui sa o invete, ci ar trebui sa devina un curs obligatoriu pentru copiii si tinerii de toate nivelurile. Adevarul este insa ca nu vor dori toti copiii sa codeze profesional.


Dorinta de  a deveni programator este vocationala. Placerea insa de a se juca este generala, asa ca, in societatea noastra dependenta de tehnologie,  e important sa gasim metode prin care sa le trezim copiilor entuziasmul fata de limbajele de programare. 

Imprietenirea cu computerul si limbajele lui nu este doar pentru parintii si copiii cu gandire de viitor. Ar trebui sa devina un curs obligatoriu pentru elevii si studentii de toate nivelurile. Judecand dupa modelele, tendintele si progresele tehnologice actuale, viitorul este programarea. Practicile de a lucra pe un calculator, de a sti Word, Excel, de a trimite un email au devenit cerinte pentru aproape toate carierele, cu sau fara legatura cu domeniul IT / informatica.

Din fericire, copiii de astazi sunt "early adopters" ai aproape oricarei dezvoltari tehnologice. Ei imbratiseaza cu bucurie timpul alocat "ecranului", dar indrumarea catre software, interactiunea cu programarea, nivelurile de invatare, canalizarea catre platforme corecte depind de parinti si de educatori. Limbajele de codare cu blocuri de comanda, limbajele de programare vizuala pentru copii sunt perfecte la inceput pentru ca elimina aspectele tehnice si dificultatile programarii obisnuite in linie de cod si ajuta copiii si incepatorii sa se familiarizeze cu conceptele fundamentale.

Va prezentam cele mai bune 5 limbaje de programare pentru copii, pe care le folosim cu succes la Academia Micilor Developeri

limbaj de programare pentru copii

Scratch - limbaj de programare vizuala pentru copii dezvoltat in principal pentru utilizatorii cu varsta cuprinsa intre 8 si 16 ani. Scratch este un limbaj de programare educational gratuit, dezvoltat de o echipa de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Statele Unite. Este cu siguranta printre cele mai cunoscute, stabile si prietenoase limbaje de programare bazate pe blocuri de comanda. Scratch este un instrument de invatare minunat, datorita faptului ca are o interfata intuitiva si foarte placut vizuala. Platforma ofera copiilor tot ce au nevoie pentru a dezvolta arta, animatii, jocuri, povesti interactive intr-un mod curat, direct, simplu, explicit si cu multa interactiune. Scratch este gandit pentru a imbina latura tehnologica cu latura estetica, user friendly. Are culori stralucitoare, etichete clare, caractere interesante, este un punct de plecare perfect pentru a preda programarea pentru copii.

Scratch ofera libertate de exprimare maxima, in acelasi timp cu faptul ca procesul in sine de programare este simplificat. Limbajele de programare vizuale, bazate pe blocuri, cum ar fi Scratch, indeparteaza aspecte tehnice care tin de scrierea codului, de sintaxa, astfel incat copiii sa se poata concentra pe invatarea (si stapanirea) conceptelor fundamentale de programare, cele care tin de logica si gandire algoritmica. Cu Scratch, literalmente oricine – cu orice nivel de experienta – poate dezvolta animatii, jocuri si povesti interactive de la zero.

In plus, comunitatea online Scratch este uriasa. In prezent, exista peste 70 de milioane de utilizatori inregistrati care au creat si partajat peste 82 de milioane de proiecte folosind platforma Scratch.
Cititi mai multe despre cursurile de programare pentru copii cu Scratch, in functie de varsta copilului, aici - https://www.miciideveloperi.ro/cursuri-online

limbaj de programare

Lua - acest limbaj de programare pentru copii, sau mai bine zis potrivit si pentru copii, poate fi invatat folosind platforma Roblox. Atentie, nu pentru a se juca, ci pentru a scrie cod propriuzis. Cu ajutorul limbajului Lua, copiii pot invata sa programeze jocuri multiplayer pe care ulterior sa le incarce in Roblox Studio, credem ca o motivatie mai buna de invatare nici nu ar putea exista. Platforma este ceva mai complexa decat Scratch. Lua este un limbaj de programare perfect pentru copiii si adolescentii interesati de jocuri video si robotica. Roblox, platforma de jocuri supercunoscuta, a fost creata chiar de dezvoltatorii Lua, iar Adobe Photoshop, Warcraft si Angry Birds folosesc si ele limbajul Lua.

Lua este grozav pentru copiii care doresc sa inceapa sau sa se aventureze in limbaje de programare in linie de cod, pasul urmator dupa limbajele de programare vizuala. Introduce concepte simple, eficient optimizate. In ciuda interfetei sale simple si a elementelor tehnice minime, Lua este unul dintre cele mai puternice limbaje gratuite disponibile.

Lua are, de asemenea, o comunitate uriasa si activa, la fel ca Scratch. Este plin de colegi programatori, cursanti si dezvoltatori experimentati, care sunt mai mult decat fericiti sa ofere indrumari, sfaturi si feedback membrilor mai tineri si mai noi.

Cititi mai multe despre cursurile de programare pentru copii cu Lua aici - https://www.miciideveloperi.ro/cursuri-online

limbaj de programare copii

Java- unul dintre cele mai utilizate limbaje de programare din lume. Analiştii afirma ca aproximativ 90% dintre companiile Fortune 500 folosesc Java. Acest lucru il face sa fie o optiune excelenta pentru copiii care doresc o intelegere profunda si complexa a programarii.

Java este ceea ce numim un limbaj tipizat static. Acest lucru inseamna ca are nevoie de o variabila specificata. Cu alte cuvinte, aplicatiile create cu Java sunt mai scalabile, mai stabile, mai usor de intretinut. Dar inseamna, de asemenea, si ca Java este un limbaj de programare care se invata ceva mai greu fata de altele.

Pentru adolescenti in mod particular, Java este perfect pentru a crea motoare de jocuri, aplicatii mobile Android, medii mari de backend si multe altele. Este bun si pentru intermediari, care doresc sa-si consolideze setul de abilitati.

Platforme in care se pot face primii pasi in Java: Minecraft si Greenfoot

Principiile Java se pot invata intr-o platforma care ofera si o componenta educationala importanta, fiind in acelasi timp un joc preferat al copiilor si adolescentilor, si anume Minecraft.  Inca de la lansarea sa initiala in 2011, Minecraft a crescut incet in popularitate printre copii, adolescenti si chiar si adulti. Insasi natura jocului incurajeaza gandirea creativa si abilitatile de rezolvare a problemelor. In ciuda faptului ca are un design minimalist, Minecraft ofera o experienta de joc complexa, cu mai multe fatete. Jucatorii Minecraft sunt liberi sa exploreze, sa mineze, sa creeze si sa construiasca dupa bunul plac. In contextul programarii pentru copii, Minecraft lucreaza la aptitudini ca logica, rezolvarea problemelor, abilitatile vizual-spatiale si coordonarea ochi-mana.

Mai multe despre programarea de jocuri cu Minecraft, programare Minecraft si cursul de "Primii pasi in Java cu Minecraft" puteti citi aici: https://www.miciideveloperi.ro/curs/programare-cu-minecraft

Pentru cei care au trecut de varsta la care se jucau Minecraft si platforma si-a pierdut din atractivitate, exista si o alta platforma de invatare Java pentru incepatori, si anume Greenfoot, despre care puteti afla detalii aici.

limbaj programare copii

C# - este un limbaj de programare potrivit si pentru copiii mai mari, se pronunta „see sharp”. C# este un limbaj de programare extrem de popular. Este al patrulea cel mai solicitat limbaj de programare si poate fi un limbaj de pornire excelent pentru cei care sunt incepatori in programare. C# este foarte asemanator cu Java, asa ca experienta in utilizarea unuia dintre aceste limbaje de programare pentru copii va face mai usoara intelegerea celeilalte. C# a fost numit chiar clona Microsoft a limbajului Java.

Cea mai cunoscuta platforma de dezvoltare jocuri care foloseste C# este Unity, platforma care este folosita cu succes de dezvoltatori de jocuri profesionisti, profesori si elevi pentru programare jocuri 3D

Prin dezvoltarea de proiecte in Unity, copiii si tinerii se familiarizeaza cu :tehnici populare pentru dezvoltarea jocurilor, folosirea modelelor 3D si amplasarea lor in spatiu, crearea de animatii, detectarea coliziunilor si programarea evenimentelor, bucle, conditii, variabile si alte concepte de baza ale programarii de jocuri.

limbaj copii programare

Python - este un limbaj de programare pentru copii  si adulti care, spre deosebire de celelalte limbaje de programare pentru copii, are o sintaxa concisa si foarte usor de citit. Este asemanator limbajului uman, ceea ce il face un limbaj ideal pentru incepatori. Nu este bazat pe blocuri, dar foloseste aceleasi principii: simplitate si focus pe elementele fundamentale.

Pe masura ce copiii invata Python, ei vor invata unele dintre cele mai complicate – dar totusi cruciale – elementele de baza ale programarii: variabile, bucle, functii, instructiuni, structuri fundamentale de date (cum ar fi liste, harti etc.) si asa mai departe. Exista o comunitate masiva concentrata pe utilizarea Python in educatia informatica.

Python este, de asemenea, considerat limbajul ales pentru stiinta datelor, invatarea automata si inteligenta artificiala, domenii extrem de solicitate in economia actuala.

Oricare ar fi limbajul de programare cu care alegeti sa incepeti educatia in IT a copiilor, este important sa tinem cont de urmatoarele:
Invatarea trebuie sa aiba o componenta de practica, fiecare lectie si concept predat trebuie sa se invarta in jurul unui proiect sau al unui exemplu din viata reala;
Invatarea formala a programarii trebuie sa inceapa la varsta potrivita: atunci cand copilul stie sa citeasca si sa scrie, cand este pregatit sa isi mentina atentia alerta pe o perioada mai indelungata (o ora cel putin) si cand are motricitatea dezvoltata, putand sa manuiasca cu usurinta mouse, tastatura si alte obiecte care necesita o oarecare precizie.
invatarea cea mai durabila este cea de placere, prin urmare trebuie utilizate in procesul de predare platformele care atrag copiii, cele interactive, cu design atractiv si care au componente de invatare dar si de joaca.

"Programarea este limbajul actual al creativitatii. Toti copiii merita sa devina creatori si sa nu ramana doar simpli consumatori de tehnologie". Maria Klawe, Computer Scientist

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii