Programarea in general si limbajele de programare pentru copii in special au devenit un subiect din ce in ce mai popular. Este firesc sa fie asa. Traim intr-o societate dependenta de tehnologie, iar stapanirea unor notiuni de baza de programare este obligatorie. Indiferent de domeniul in care alegem sa profesam, sunt necesare cunostinte, macar elementare, de utilizare a calculatorului, iar clasicelor cariere „de succes” (avocat, doctor etc.) li s-a adaugat acum si cea de programator.
In aceste conditii, dobandirea unor abilitati de programare este (sau cel putin ar trebui sa fie) obligatorie pentru orice copil si adolescent. Parintii din zilele noastre au inteles asta, iar dorinta de a gasi o modalitate de a-si ajuta copiii sa se familiarizeze cu tot ceea ce tine de programare este una des intalnita.
O dilema pe care au acestia insa este cum ar trebui sa inceapa acest proces de imprietenire a celui mic cu calculatorul. Secretul il reprezinta alegerea limbajului de programare potrivit. V-am pregatit un scurt ghid despre cele mai bune 5 limbaje de programare pentru copii, pe care le folosim cu succes la Academia Micilor Developeri pentru a-i transforma pe acestia din consumatori in creatori de tehnologie.

limbaje de programare

5 limbaje de programare pentru copii

Inainte de a incepe, trebuie sa subliniem un lucru: dorinta de a deveni programator este vocationala si adevarul este ca nu toti copiii vor dori sa codeze profesional. Pentru a ne asigura insa ca dobandesc toate cunostintele de care vor avea nevoie in viitor, este important sa gasim metode prin care sa le trezim entuziasmul fata de limbajele de programare.
Copiii sunt „early adopters” ai aproape oricarei dezvoltari tehnologice si prefera adesea sa-si petreaca timpul in fata ecranelor. Rolul adultilor este de a-i ajuta sa gestioneze acest timp, sa-l foloseasca intelept. Indrumarea catre software, interactiunea cu programarea, nivelurile de invatare, canalizarea catre platforme corecte depind de parinti si de educatori, iar cursurile de programare reprezinta cadrul perfect pentru a face toate aceste lucruri.
Revenind la alegerea limbajelor de programare potrivite, limbajele de codare cu blocuri de comanda, limbajele de programare vizuala pentru copii, sunt perfecte la inceput pentru ca elimina aspectele tehnice si dificultatile programarii obisnuite in linie de cod si ajuta copiii si incepatorii sa se familiarizeze cu conceptele fundamentale.

Mai jos vom vorbi despre cateva dintre aceste limbaje de programare pentru incepatori.
ce este scratch

Scratch  este un limbaj de programare educational gratuit, dezvoltat de o echipa de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Statele Unite, special pentru utilizatorii cu varsta cuprinsa intre 8 si 16 ani. Este unul dintre cele mai cunoscute, stabile si prietenoase limbaje de programare bazate pe blocuri de comanda si un instrument de invatare minunat.

Iata cateva dintre motivele pentru care il consideram limbajul perfect pentru a-i introduce pe copii in lumea programarii:

 •   Are o interfata intuitiva si foarte placut vizuala;
 •   Platforma ofera copiilor tot ce au nevoie pentru a dezvolta arta, animatii, jocuri, povesti interactive intr-un mod curat, direct, simplu, explicit si cu multa interactiune;
 •   Este user friendly;
 •   Are culori stralucitoare, etichete clare, caractere interesante;
 •   Ofera libertate de exprimare maxima, insa procesul in sine de programare este simplificat;
 •   Le permite copiilor sa se concentreze pe invatarea (si stapanirea) conceptelor fundamentale de programare, cele care tin de logica si gandire algoritmica, fara a trebui sa se preocupe de toate acele aspecte tehnice care tin de scrierea codului, de sintaxa;
 •   Permite oricarui utilizator, indiferent de nivelul de experienta, sa dezvolte animatii, jocuri si povesti interactive de la zero;
 •   Are o comunitate online uriasa; exista peste 70 de milioane de utilizatori inregistrati care au creat si partajat peste 82 de milioane de proiecte folosind platforma Scratch; un membru al acestei comunitati va gasi intotdeauna prieteni dispusi sa-l ajute, sa-i raspunda la intrebari si sa lucreze in echipa.

Mai multe despre cursurile de programare pentru copii cu Scratch, in functie de varsta copilului, puteti citi aici

ce este lua

Lua (inseamna „luna” in portugheza) este un alt limbaj de programare potrivit si pentru copii, ce poate fi invatat folosind platforma Roblox (platforma de jocuri supercunoscuta a fost creata chiar de dezvoltatorii Lua, iar Adobe Photoshop, Warcraft si Angry Birds folosesc si ele limbajul Lua). Platforma este ceva mai complexa decat Scratch, dar este limbajul de programare perfect pentru copiii si adolescentii interesati de jocuri video si robotica.

Iata cateva dintre avantajele sale:

 •   Are o interfata intuitiva si foarte placut vizuala;
 •   Cu ajutorul limbajului Lua, copiii pot invata sa programeze jocuri multiplayer pe care ulterior sa le incarce in Roblox Studio (credem ca o motivatie mai buna de invatare nici nu ar putea exista);
 •   Este grozav pentru cei care doresc sa faca trecerea la limbaje de programare in linie de cod, pasul urmator dupa limbajele de programare vizuala;
 •   Introduce concepte simple, eficient optimizate;
 •   In ciuda interfetei sale simple si a elementelor tehnice minime, Lua este unul dintre cele mai puternice limbaje gratuite disponibile;
 •   Ca si Scratch, are o comunitate online uriasa si activa; este plin de colegi programatori, cursanti si dezvoltatori experimentati, care sunt mai mult decat fericiti sa ofere indrumari, sfaturi si feedback membrilor mai tineri si mai noi.

Cititi mai multe despre cursurile de programare pentru copii cu Lua  aici

ce este java

Java aproape ca nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este unul dintre cele mai utilizate limbaje de programare din lume. Analistii afirma ca aproximativ 90% dintre companiile Fortune 500 folosesc Java. Acest lucru il face sa fie o optiune excelenta pentru copiii care doresc o intelegere profunda si complexa a programarii.
Java este ceea ce numim un limbaj tipizat static. Acest lucru inseamna ca are nevoie de o variabila specificata. Cu alte cuvinte, aplicatiile create cu Java sunt mai scalabile, mai stabile, mai usor de intretinut. Dar inseamna, de asemenea, si ca Java este un limbaj de programare care se invata ceva mai greu comparativ cu altele.
Pentru adolescenti in mod particular, Java este perfect pentru a crea motoare de jocuri, aplicatii mobile Android, medii mari de backend si multe altele. Este bun si pentru intermediari, care doresc sa-si consolideze setul de abilitati.

Exista doua platforme in care se pot face primii pasi in Java: Minecraft si Greenfoot

 •   Minecraft - lansata in 2011, aceasta platforma a crescut incet in popularitate printre copii, adolescenti si chiar si adulti; incurajeaza gandirea creativa si abilitatile de rezolvare a problemelor si ofera o experienta de joc complexa, cu mai multe fatete; permite jucatorilor sa exploreze, sa mineze, sa creeze si sa construiasca dupa bunul plac; daca ne referim strict la programare pentru copii, Minecraft ii ajuta sa-si dezvolte aptitudini ca logica, rezolvarea problemelor, abilitatile vizual-spatiale si coordonarea ochi-mana; mai multe despre programarea de jocuri cu Minecraft, programare Minecraft si cursul de "Primii pasi in Java cu Minecraft" puteti citi aici
 •   Greenfoot - recomandata de Oracle ca prim pas pentru incepatorii care doresc sa se certifice in limbajul Java, este o platforma de invatare perfecta pentru cei care doresc sa studieze programare in linie de cod, in special pentru aceia pentru care Minecraft nu mai prezinta aceeasi atractivitate; despre Greenfoot puteti afla detalii aici.

ce este C#

C# (se pronunta „see sharp”) este un limbaj de programare foarte popular, potrivit si pentru copii. Este foarte asemanator cu Java, asa ca experienta in utilizarea unuia dintre aceste limbaje de programare pentru copii va face mai usoara intelegerea celeilalte. C# a fost numit chiar clona Microsoft a limbajului Java. In plus, unui copil care a invatat Java ii va fi mai usor sa invete si alte limbaje de programare.

Cea mai cunoscuta platforma de dezvoltare jocuri care foloseste C# este Unity. Aceasta platforma este folosita cu succes de dezvoltatori de jocuri profesionisti, profesori si elevi pentru programare jocuri 3Dsi le permite copiilor si tinerilor sa se familiarizeze cu:

 •   Tehnici populare pentru dezvoltarea jocurilor;
 •   Folosirea modelelor 3D si amplasarea lor in spatiu;
 •   Crearea de animatii;
 •   Detectarea coliziunilor si programarea evenimentelor;
 •   Concepte de baza ale programarii: bucle, conditii, variabile etc.
 •   Concepte de baza ale dezvoltarii de jocuri.
ce este pyton

Python este un limbaj de programare potrivit atat pentru copii, cat si pentru adulti. Iata cateva dintre caracteristicile care il fac perfect pentru copiii care vor sa invete sa codeze:

 •   Are o sintaxa concisa, este asemanator limbajului uman, este foarte usor de citit si logic;
 •   Desi nu este bazat pe blocuri, foloseste aceleasi principii: simplitate si focus pe elementele fundamentale;
 •   Le permite copiiilor sa invete concepte complicate, dar cruciale: variabile, bucle, functii, instructiuni, structuri fundamentale de date (cum ar fi liste, harti etc.) s.a.m.d.
 •   Exista o comunitate masiva concentrata pe utilizarea Python in educatia informatica;
 •   Este considerat limbajul ales pentru stiinta datelor, invatarea automata si inteligenta artificiala, domenii extrem de solicitate in economia actuala.

Pe masura ce copiii invata Python, ei vor invata unele dintre cele mai complicate – dar totusi cruciale – elementele de baza ale programarii: variabile, bucle, functii, instructiuni, structuri fundamentale de date (cum ar fi liste, harti etc.) si asa mai departe. Exista o comunitate masiva concentrata pe utilizarea Python in educatia informatica.

Python este, de asemenea, considerat limbajul ales pentru stiinta datelor, invatarea automata si inteligenta artificiala, domenii extrem de solicitate in economia actuala.

Oricare ar fi limbajul de programare cu care alegeti sa incepeti educatia in IT a copiilor, exista cateva aspecte de care ar trebui sa tineti cont:
Invatarea trebuie sa aiba o componenta practica: fiecare lectie si concept predat trebuie sa se invarta in jurul unui proiect sau al unui exemplu din viata reala;
Invatarea formala a programarii trebuie sa inceapa la varsta potrivita: atunci cand copilul stie sa citeasca si sa scrie, cand este pregatit sa fie atent si sa se concentreze pentru o perioada mai indelungata (o ora cel putin) si cand are motricitatea dezvoltata (ii va permite sa utilizeze cu usurinta mouse-ul, tastatura si a alte obiecte care necesita o oarecare precizie);

Exista sute de limbaje de programare, unele mai populare si mai utilizate decat altele, unele mai potrivite pentru copii si mai usor de invatat, iar altele mai greu de stapanit. Scratch, Lua, Java, C# sunt cele pe care noi le folosim cu succes la Academia Micilor Developeri pentru a-i ghida pe acei cursanti care vor sa faca primii pasi in lumea programarii sau sa-si aprofundeze cunostintele. Daca vreti sa aflati mai multe despre programare si ce deosebeste un limbaj de programare de altul, inscrieti-va la cursul nostru gratuit de programare.

Invatarea durabila este cea de placere, prin urmare trebuie utilizate in procesul de predare platformele care atrag copiii, cele interactive, cu design atractiv si care au componente de invatare, dar si de joaca.

"Programarea este limbajul actual al creativitatii. Toti copiii merita sa devina creatori si sa nu ramana doar simpli consumatori de tehnologie". Maria Klawe, Computer Scientist

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii