Programarea este prezentă în aproape toate domeniile de activitate, de la afaceri, divertisment, transport, sănătate, sport, politică și așa mai departe. Viața de zi cu zi a unui programator constă în verificarea și depanarea codului, dezvoltarea unor noi aplicații software și monitorizarea performanțelor programelor finalizate. Pe lângă acestea, o carieră în programare vine la pachet cu o serie de avantaje. Află din rândurile de mai jos 7 dintre acestea!

programare jocuri

Cum arată viața unui programator?

Viața unui programator poate fi plină de provocări și satisfacții. Aceștia petrec majoritatea timpului încercând să înțeleagă și să rezolve probleme complexe de cod. Deoarece tendințele tehnologice evoluează rapid, programatorii trebuie să se familiarizeze periodic cu noile metode și concepte de programare pentru a-și îmbunătăți competențele. Pe lângă aceste sarcini, se adaugă și întâlnirile cu alți programatori și restul persoanele implicate în proiect.
Programatorii lucrează într-o industrie care se dezvoltă rapid, ocupându-se de unele dintre cele mai provocatoare probleme din societatea actuală. Aceștia au potențialul de a face o mulțime de bani, fiind în același timp stăpâni pe programul lor, deoarece își pot crea propriul orar și pot alege proiectele la care să lucreze.

Motive pentru a deveni un programator

Chiar dacă programarea poate părea la prima vedere un domeniu complicat, aceasta poate fi învățată la orice vârstă. Există cursuri IT online pentru copii indiferent de locație, dar și cursuri pentru adulți, prin intermediul cărora aceștia pot dobândi abilități și cunoștințe digitale. Printre cele mai temeinice motive care susțin alegerea unei cariere în programare sunt:

1. Programarea îți îmbunătățește abilitățile cognitive

Programarea te ajută să te dezvolți ca persoană. Studiile arată că aceasta poate îmbunătăți în mod semnificativ abilitățile cognitive și capacitățile de gândire logică. [1] Această activitate implică procese de gândire similare altor domenii de activitate, cum ar fi elaborarea modelelor matematice și rezolvarea creativă a problemelor. Acest lucru se întâmplă deoarece programarea antrenează emisfera stângă, zonă a creierului responsabilă de rezolvarea problemelor complicate de aritmetică.
Mai mult decât atât, studierea codului poate fi comparată cu învățarea unei limbi străine. Deși neurocercetătorii au descoperit că interpretarea codului activează o rețea cerebrală cu scopuri generale, ci nu acei centrii de procesare ai limbajului, programarea declanșează o zonă din creier responsabilă pentru rezolvarea unor sarcini cognitive complexe. [2]

2. Oricine poate să învețe programare, chiar și la o vârstă fragedă

Programarea este o abilitate pe care o poți învăța chiar și la o vârstă fragedă, oferind copiilor o mulțime de posibilități de dezvoltare. Există multe cursuri, în funcție de nivelul de cunoștințe ale unui copil. Acestea conțin materiale educaționale atractive, cum ar fi jocuri interactive sau simulatoare care încurajează dezvoltarea propriilor aplicații, site-uri web și jocuri.
Copiii pot folosi instrumentele, abilitățile și cunoștințele dobândite la cursuri pentru a crea produse digitale independent sau împreună cu prietenii lor. De exemplu, în cadrul lecțiilor de programare la Academia Micilor Developeri, cei mici au posibilitatea de a învăța prin joc concepte fundamentale din programare și etapele dezvoltării unui produs digital.

3. Programatorii pot avea un program flexibil

Un alt avantaj asociat carierei în programare este programul flexibil de lucru. Programatorii pot alege un orar care se potrivește stilului de viață și obiectivelor lor. Astfel, aceștia au mai mult control asupra vieții lor, dar și posibilitatea de a lucra la proiectele destinate în propriul ritm.
De asemenea, programatorii pot lucra de acasă, dintr-o țară exotică, într-o cafenea sau din orice alt loc cu o conexiune stabilă la internet. Acest lucru poate fi util atunci când vine vorba de menținerea unui echilibru sănătos între viața personală și cea profesională. În plus, programatorii pot să aleagă să lucreze part-time, full-time, sau pe proprie răspundere, colaborând cu diferite companii pentru crearea unor soluții digitale personalizate.

4. Cererea pe piața muncii este mare

Utilizarea limbajelor de programare este extrem de răspândită în prezent și se poate spune că învățarea programării este o abilitate solidă și profitabilă. Printre cele mai căutate joburi în IT se numără:

  • SQL Developer, care presupune crearea și întreținerea bazelor de date;
  • Full-Stack Developer, adică programatorii care dezvoltă arhitecturi web de front end, cât și aplicații web de back end;
  • Data Analyst, persoana responsabilă de strângerea și verificarea statistică a datelor din cadrul unei companii;
  • Java Developer, programatorii care se ocupă de designul, dezvoltarea și gestionarea aplicațiilor Java. Pentru primii pași în programare, verifică cursul de Java Script pentru copii!

5. Programarea te ajută să ai mai multă răbdare și perseverență

Programarea nu numai că te ajută să înveți cum să îți gestionezi eficient timpul și resursele, dar te obligă, de asemenea, să fii organizat și să abordezi problemele pas cu pas. Vei învăța cum să gestionezi un buget limitat al resurselor, cum să lucrezi eficient pe termen scurt și cum să gândești strategic pe termen lung. Aceste aptitudini se pot dovedi utile în orice alt domeniu profesional și personal.
Programarea te va învăța cum să ai mai multă răbdare atât cu tine, cât și cu ceilalți din jur. Există situații când poate dura mai mult timp până când găsești soluția unei probleme sau chiar până când poți scrie codul care poate executa această soluție. La început, aceasta poate fi o provocare mentală, însă, odată cu trecerea timpului, îți cultivi perseverența și determinarea, astfel încât să găsești soluția potrivită.

6. Programarea îți dezvoltă creativitatea

Programarea este un mod de a înțelege lumea și poate avea un impact major asupra creativității tale. Te ajută să înțelegi modul în care funcționează diverse procese și probleme, dezvoltându-ți, astfel, abilitatea de a gândi mai creativ. Gândirea critică și creativitatea sunt două instrumente cheie pe care le poți folosi pentru a rezolva probleme complexe și provocatoare, iar aceste lucru contribuie la îmbunătățirea abilităților de a lua decizii informate.
De asemenea, programarea reprezintă un mediu sigur și nou unde poți explora posibilitățile nelimitate ale creației. Lumea digitală îți oferă posibilitatea de a-ți testa ideile creative într-un mediu virtual, fără costuri sau riscuri reale. Acest lucru te poate ajuta să-ți dai frâu liber imaginației și să găsești soluții originale fără teama de eșec.

7. Înveți să îți dezvolți abilități de rezolvare ale problemelor

Cei care fac primii pași în acest domeniu învață să analizeze și să rezolve probleme etapă cu etapă, luând în considerare toate variabilele relevante. Scrierea de cod presupune, în mare măsură, să faci greșeli, să-ți testezi munca, apoi să corectezi erorile. Aceste operațiuni te obligă să etapizezi sarcinile pe care le ai de făcut, să-ți măsori progresul și să îți ajustezi gândirea în consecință.
În plus, programarea stimulează un proces de auto-reflecție într-un mediu de studiu sigur, în care copiii pot examina erorile din software pentru a le rezolva independent. Odată ce această abilitate de rezolvare a problemelor este internalizată, copiii învață importanța de a gândi pe cont propriu.
Te-am convins? Înscrie-ți micul gamer la un curs programare gratuit și oferă-i șansa să descopere noțiunile fundamentale ale programării. În acest mod își poate da seama de mic dacă își dorește o carieră în IT sau visează la un alt domeniu de activitate!

Surse

[1] Scherer, Ronny, et al. “Some Evidence on the Cognitive Benefits of Learning to Code.” Frontiers in Psychology, vol. 12, 9 Sept. 2021, www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.559424/full, https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.559424. Accessed 24 Feb. 2023.
[2] Trafton, Anne. “To the Brain, Reading Computer Code Is Not the Same as Reading Language.” MIT News | Massachusetts Institute of Technology, Dec. 2020, news.mit.edu/2020/brainreading-computer-code1215#:~:text=In%20some%20ways%2C%20learning%20to,can%20read%20and%20understand%20i t. Accessed 24 Feb. 2023.

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii