Programarea pentru copii a devenit din ce in ce mai populară. Având în vedere dependența societății de tehnologie, este de înțeles de ce tot mai mulți părinți și tineri vor să afle mai multe despre abilitatea de a putea comunica cu un computer. 

Conform unui studiu recent, peste 90% dintre părinții și profesorii intervievați consideră că programarea îi poate ajuta pe copii să-și dezvolte gândirea critică, abilitățile de rezolvare a problemelor și creativitatea. [1]

programare jocuri

Datorită normalizării educației online, mulți copii se simt mai confortabil cu ideea orelor suplimentare susținute prin intermediul unor academii și cursuri de programare online. Dacă vrei să găsești râspunsurile pe care le-ai putea avea despre programare, ce beneficii poate aduce copiilor și ce resurse există pentru a începe de la 0, acest articol este pentru tine. Află din rândurile de mai jos de ce alfabetizarea digitală este atât de importantă!

Ce este programarea?

Programarea este procesul prin care se creează seturi de instrucțiuni, numite cod, care sunt interpretate de către un calculator sau o altă mașină pentru a realiza un anumit scop. Mai concret, programarea este modul prin care oamenii le spun computerelor ce să facă.

Pentru stocarea și manipularea datelor, calculatoarele folosesc sistemul binar, adică o listă lungă de 1 și 0. Codul binar este dificil de interpretat și scris de către oameni, motiv pentru care există limbaje de programare, precum HTML, CSS, JavaScript, care ne ajută să vorbim cu un computer. Programatorii dau instrucțiuni calculatoarelor, iar calculatorul le execută. Persoanele care știu să codeze pot crea jocuri, aplicații, programe de calculator, site-uri web și conținut digital interactiv.

De la ce vârstă pot învăța copiii să programeze?

Vârsta potrivită pentru a începe învățarea programării depinde de fiecare copil în parte, însă mulți experți recomandă începerea procesului în jurul vârstei de 8 ani, când copiii încep să dezvolte abilități de gândire logică și să înțeleagă concepte simple.

Unii copii se pot concentra o perioadă mai îndelungată și vor înțelege conceptele, în timp ce alții își pot pierde rapid interesul. Dacă ai un copil de 8 sau 9 ani și vrei să încerci să-i introduci concepte de programare pentru a vedea cum se descurcă, nu ezita! Pentru început, poți alege un curs demo gratuit de programare.

În funcție de nivelul de cunoștințe și vârsta copilului, există o varietate de metode și resurse pe care le poți folosi pentru a-i ajuta pe învățăcei să înțeleagă programarea într-un mod distractiv și interactiv. Găsește aici mai multe informații utile!

Care sunt beneficiile învățării programării de la o vârstă fragedă?

programare jocuri

Programarea, pe lângă faptul că le oferă copiilor o abilitate valoroasă pe care o pot folosi toată viața, vine la pachet cu o mulțime de alte beneficii:

Le dezvoltă gândirea critică

Programarea încurajează copiii să analizeze problemele și să elaboreze soluții logice și eficiente. În acest fel, copiii învață să evalueze diferite abordări și să aleagă cea mai bună variantă pentru a rezolva o problemă.

Tinerii își pot da frâu liber creativității

Creativitatea merge mână în mână cu programarea. Copiii pot spune povești prin jocuri și videoclipuri sau să-și împărtășească pasiunile prin crearea unor site-uri web. Pe lângă acestea, copiii pot să creeze muzică, lucrări de artă sau roboți,  să prezinte proiecte științifice și, în general, să găsească soluții creative pentru rezolvarea problemelor.

Ajută la îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor

În esență, programarea presupune rezolvarea unor probleme complexe, prin divizarea lor în subprobleme mai mici și gestionarea lor pas cu pas. Astfel, copiii își dezvoltă abilitățile de a aborda probleme diverse și să găsească soluții creative, dar practice pentru acestea.

Programarea este distractivă

Mai mult decât un set de reguli și formule, programarea este o activitate practică, în care copiii pot vedea rezultate imediate. Platformele de codare se adresează  intereselor copiilor, atrăgându-i să învețe alături de personajele lor preferate din desenele animate. Un exemplu concret este cursul Minecraft de proramare pentru copii

Îi pregătește pe copiii pentru o carieră în tehnologie

Tehnologia și domeniul IT se dezvoltă rapid, iar cererea de specialiști în acest domeniu este în continuă creștere. Se preconizează că veniturile pieței serviciilor IT din Europa vor crește cu 7,1%până în 2028. [2]

Limbaje de programare ușor de înțeles și accesibile pentru copii

programare jocuri

Limbajele de programare au funcții diferite. De exemplu, pentru crearea unor site-uri web se utilizează limbaje de programare diferite de cele utilizate în robotică, jocuri video și aplicații mobile. Părinții îi pot ajuta pe copii să aleagă un punct de plecare în funcție de vârstă, competența de citire și de interesele lor.

Iată un ghid scurt cu cele mai potrivite limbaje de programare pentru copii:

Scratch

Scratch este un limbaj de programare bazat pe blocuri, având o interfață vizuală simplă și ușor de înțeles de către cei mici. Este folosit pentru crearea animațiilor interactive, poveștilor, muzicii și jocurilor video. Scrarch este ideal pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani, interesați de animații și de arta povestirii. Iată cursul de programare în englezăcu Scratch!

Python

Python este un alt limbaj de programare cu sintaxă foarte simplă, ușor de urmărit și de înțeles, folosind un număr limitat de linii de codare bazate pe text. Se folosește deseori în robotică și inteligență artificială, dar și la crearea jocurilor video și a aplicațiilor social media. Python este ideal pentru copiii care știu să citească și își doresc să-și realizeze propriul joc sau să programeze roboți. 

Java

Java ocupă locul 1 în topul celor mai utilizate limbaje de programare, acesta având un model al obiectelor mai simplu decât C și C++. Cu Java, copiii pot produce aplicații, miniaplicații și applets (o suprafață de afișare ce urmează să fie introdusă într-o pagină web). În cazul în care copilul tău vrea să creeze aplicații mobile, Java poate fi un punct bun de plecare. Pentru Java, s erecomanda ca varsta copilului sa fie de peste 12 ani.

Indicii care dezvăluie dacă un copil va fi atras de programare

programare jocuri

Dacă te gândești să îți înscrii copilul la un curs de programare, însă nu ai certitudinea că este o alegere potrivită pentru interesele sale, iată 3 semne care te pot ajuta să-ți dai seama dacă îi va plăcea să participe la câteva ore de programare sau nu: 

Copilul tău este interesat de tehnologie

Ai un copil care iubește jocurile video, aplicațiile și programele pe calculator? Programarea nu doar că îi va permite să interacționeze mai mult cu aceste tehnologii, dar va învăța și cum să le dezvolte. 

Află care este răspunsul său la: „Ai vrea să-ți construiești propriile jocuri?”

Copilului tău îi plac puzzle-urile

Copilul tău petrece ore întregi încercând să rezolve puzzle-uri? Probabil că programarea este pentru acesta. La cursuri, copilul va fi pus în fața unor obstacole pe care trebuie să le depășească într-un mod creativ. În programare, există un număr mai mic sau mai mare de variabile, iar cu ajutorul acestora trebuie să construiască un program de la 0, exact ca un puzzle. 

Adresează-i întrebarea: „Cum te simți când termini un puzzle?”. Apoi, poți începe o discuție despre cum programarea este foarte asemănătoare cu acesta. 

Copilul este creativ și creează deseori lucruri unice

Programarea este un efort creativ în mod inerent și, ca un set Lego, necesită mai multe blocuri de construcție pentru a realiza un obiect nou. Dacă ai un copil creativ, căruia îi place să scrie cântece, să inventeze povești sau să deseneze lumi și personaje noi, această creativitate poate fi o tranziție excelentă către programare.

Întreabă copilul: „Dacă ar fi să creezi orice, ce ți-ai dori să fie?”și informează-te dacă ideea sa poate prinde contur în programare. De cele mai multe ori, orice gând și idee creativă poate fi materializată prin cod.

Cursurile noastre creează o introducere prietenoasă și distractivă în programare. Dacă vrei să îți ajuți copilul să-și depășească statutul de simplu utilizator de tehnologie și să devină creator de tehnologie, pe site-ul nostru găsești toate informațiile de care ai nevoie. 

Surse

[1] Patel, Lomit. “Teachers and Parents Agree That Learning to Code Is Crucial.” Tynker Blog, Tynker - Coding for Kids, 20 Sept. 2022, www.tynker.com/blog/teachers-and-parents-agree-that-learning-to-code-is-crucial/. Accessed 18 May 2023.

[2] “Europe IT Services Market Size & Share Analysis - Industry Research Report - Growth Trends.” Mordorintelligence.com, 2023, www.mordorintelligence.com/industry-reports/europe-it-services-market. Accessed 18 May 2023.

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii