De ce este important studiul stiintelor?

In trecut, marii artisti erau si oameni de stiinta. Leonardo da Vinci a fost: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Nu putem invata chimie daca nu stim matematica si fizica. Daca invatam sa programam o facem pentru a rezolva provocari venite din lumea reala, din zona stiintelor (fizica, chimie, biologie). Programarea nu este un scop, este un mijloc.

Viitorul este scris cu STEM = Science, technology, engineering and mathematics. Viitorul apartine oamenilor care pot lega disciplinele distincte intre ele: bio-tehnologiile, nano-robotii, detectarea bolilor prin scanarea ADN-ului …

Haideti deci sa vedem, in articolul acestei saptamani, de unde vin culorile?

Se numeste culoare perceptia de către ochi a luminii. Lumina alba, de exemplu cea provenita de la soare, este o combinaţie a tuturor culorilor. O putem studia daca o descompunem in culorile componente folosind o prisma de dispersie.

Aceste culori componente au un comportament diferit atunci cand patrund in atmosfera pamantului. De aceea cerul are culoarea albastru ziua si rosu la rasarit si la apus.

De aceea apare curcubeul dupa ploaie.

Prima litera a tuturor culorilor care se ascund in lumina alba formeaza cuvantul ROGVAIV (sau ROYGBIV in engleza – Richard Of York Gave Battle In Vain).


Ochiul uman este incapabil să distingă între galbenul monocromatic si o compozitie de verde si rosu. Această iluzie optică permite afisarea culorii galbene pe ecranul televizorului cu ajutorul componentelor elementare verde si rosu, si în general, sinteza culorilor prin combinatia a 3 culori de baza: Rosu-Verde-Albastru.

  • ROSU + GALBEN = ORANJ
  • GALBEN + ALBASTRU = VERDE
  • ALBASTRU + ROSU = VIOLET

Putem experimenta combinatia in diverse proportii a celor 3 culori aici.

Practic putem construi un disk Newton folosind un CD, hartie alba si creioane colorate.

sau folosind o baterie si un led RGB care sa proiecteze culorile pe o hartie alba.

Compunerea si decompunerea luminii au facut posibila aparitia fotografiei color, a eranelor TV color si a monitoarelor color. Combinatia culorilor Rosu-Verde-Albastru sta la baza tuturor lucrurilor bune care ne coloreaza viata.

Daca putem intelege tehnologia vom putea schimba lumea. Aceasta este si misiunea Academiei Micilor Developeri: sa educam mintile copiilor astfel incat ei sa poata crea in viitor o lume mai buna si mai fericita, cu ajutorul tehnologiei!

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii