Crearea jocurilor a cunoscut o dezvoltare uriașă în ultimii ani și a devenit o industrie imensă, cu numeroase oportunități pentru cei care se dedică acestui domeniu. Game development se referă la procesul de creare a unui joc digital, pornind de la conceptul inițial până la versiunea finală. În acest articol poți descoperi ce este Game Development, care sunt etapele dezvoltării unui joc, ce responsabilități are o persoană care creează jocuri și cum îți poți ajuta copilul să facă primii pași în acest domeniu.

programare jocuri

Ce este Game Development?

Game Development este arta de a crea jocuri pentru o varietate de platforme. Proiectul poate implica elaborarea conceptului, proiectarea, construirea, testarea și lansarea. Dezvoltatorii de jocuri au, de obicei, atribuții în mai multe etape de dezvoltare ale jocurilor, inclusiv grafica, inteligența artificială, interfața cu utilizatorul și logica jocului.

Dezvoltarea jocurilor digitale este un domeniu care se află la intersecția mai multor ramuri, inclusiv informatică, scriere creativă și design grafic. Din acest motiv, dintr-un proiect pot face parte mai multe persoane cu abilități variate, precum designeri, redactori, testeri, programatori, artiști, sau poate doar una singură, care are cunoștințe în toate domeniile menționate anterior.

Etapele dezvoltării unui joc

În funcție de complexitatea jocului, procesul de dezvoltare al unui joc poate dura de la câteva săptămâni până la peste un deceniu. De exemplu, jocul Duke Nukem Forever a durat 5.156 de zile (14 ani) până când a apărut pe piață. [1] Așadar, iată care sunt principalele etape ale dezvoltării unui joc:

Pre-producție

Pre-producția este faza de planificare și poate cea mai importantă etapă, întrucât le influențează direct pe următoarele. Orice idee extraordinară are nevoie de un plan de acțiune detaliat pentru a putea fi pusă în aplicare. În acest scop, se întreprind următoarele acțiuni:

  • analiza pieței și a concurenților;
  • identificarea publicului țintă pentru produsul care urmează să fie dezvoltat și lansat;
  • alegerea platformei (desktop, tabletă, smartphone etc.);
  • stabilirea numărului de specialiști necesari, precum și calendarul de dezvoltare a jocului;
  • elaborarea conceptului: Personale, medii, recuzită, acțiuni etc.

Producție

Etapa de producție este cea mai lungă și cea mai laborioasă fază a procesului de realizare a unui joc video, fiind împărțită în mai multe etape interne. Vorbim despre dezvoltarea unui prototip (un test de joc al principalelor mecanisme care urmează să fie implementate), crearea conținutului vizual, inclusiv personaje, elemente de decor, mediu înconjurător, bunuri etc., urmate de proiectarea nivelurilor și a logicii jocului. Ultimele două etape din producție sunt crearea coloanelor sonore și includerea sunetelor naturale (pașii caracterelor, sunetul unei explozii, vântului și așa mai departe), apoi scrierea miilor liniilor de cod pentru a reuni tot conținutul.

Post-producție

După ce jocul este lansat pe piață, corecțiile și îmbunătățirile necesită o monitorizare constantă pentru a verifica de două ori nivelul de stabilitate și performanță. În mod ideal, studiourile vor lansa în permanență actualizări pentru a satisface cerințele tehnice ale platformelor, care sunt, de asemenea, actualizate la rândul lor.

Ce responsabilități are un game developer?

Responsabilitățile unui game developer diferă în funcție de dimensiunea companiei la care lucrează și de specializarea acestuia. În cazul companiilor mari de Game Development este posibil să ți se aloce un rol mai specializat și, astfel, să lucrezi doar la o anumită parte a unui joc. În cazul în care vrei să devii un game developer independent, șansele să te implici în toate etapele dezvoltării unui joc sunt mai mari. Iată câteva dintre sarcinile zilnice pe care le poți avea în calitate de game developer:

  • gândești noi idei de jocuri;
  • transpui ideile vizuale în cod;
  • colaborezi cu designeri, producători, artiști și testeri;
  • monitorizezi stabilitatea jocului pe toate platformele;
  • revizuiești codul existent și propui îmbunătățiri.

Cum să devii un Game Developer?

Dezvoltarea de jocuri video este considerată în mod obișnuit o carieră foarte căutată, în special pentru cei care au o pasiune binecunoscută pentru jocurile video.

Pentru a deveni un Game Developer, este necesar să începi prin învățarea unui limbaj de programare și apoi să îl aprofundezi. Poți începe de la o vârstă fragedă, iar dacă ești părinte și ai un copil pasionat de jocuri, îi poți oferi posibilitatea să descopere cum să-și creeze propriul joc la cursul de programare de aplicații pentru mobil. Ulterior, acesta poate urma o facultate de profil, unde să aprofundeze la un nivel superior noțiunile învățate deja.

Dezvoltarea jocurilor reprezintă una dintre acele meserii de viitor, pentru care tinerii se pot pregăti încă din clasele primare. Înscrie-ți copilul la cursul gratuit de programare pentru copii și oferă-i posibilitatea să învețe noțiuni noi, să cunoască alți tineri pasionați de IT și să își dea seama dacă domeniul este de interes pentru acesta!

Surse

[1] Phillips, Tom. “Beyond Good & Evil 2 Overtakes Guinness Record Holder Duke Nukem Forever as Game Longest in Development.” Eurogamer.net, Eurogamer.net, 3 Oct. 2022, www.eurogamer.net/beyond-good-evil-2-overtakes-guinness-record-holder-duke-nukem-forever- as-game-longest-in- development#:~:text=%22Duke%20Nukem%20Forever%20went%205156,That’s%205237%20now. Accessed 1 Mar. 2023.

Image

Inscrie-te la lectia demonstrativa

Inscrie-te la workshopul gratuit de programare potrivit varstei tale si vei realiza cat de usor este sa transformi calculatorul, tableta si telefonul in instrumente utile pentru viitorul educational si profesional!
Testimoniale

Ce spun parintii